Ramazan'da Beslenme Önerileri - Son Dakika
Güncel

Ramazan'da Beslenme Önerileri

Ramazan\'da Beslenme Önerileri

Ramazan'da düşük glisemik indeksli besinler; bulgur pilavı, kuru baklagiller, elma, sebzeler, siyah ekmek tercih edilmeli, su ve 1 zeytin veya 1 hurma ile orucu açtıktan sonra çok yağlı ve baharatlı olmayan, tercihen posalı bir kase çorba içilmeli.

24.07.2012 11:29

Ramazan'da düşük glisemik indeksli besinler; bulgur pilavı, kuru baklagiller, elma, sebzeler, siyah ekmek tercih edilmeli, su ve 1 zeytin veya 1 hurma ile orucu açtıktan sonra çok yağlı ve baharatlı olmayan, tercihen posalı bir kase çorba içilmeli.

Medicana Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Sayar, "Ramazan beslenmesi" hakkında bilgi verdi. Sayar, "Ramazan boyunca tutulan oruçta uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Oruç tutarken vücut hareketlerimiz yavaşlar ve metabolizma hızımız düşer" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Sayar Ramazan'da beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

"3 öğün yiyin. Düşük glisemik indeksli besinler tercih edin (bulgur pilavı, kuru baklagiller, elma, sebzeler, siyah ekmek). Su ve 1 zeytin veya 1 hurma ile orucu açtıktan sonra çok yağlı olmayan, baharatlı olmayan, tercihen posalı bir kase çorba içilmesi tavsiye edilebilir. Ardından en az 5-10 dakika bekleyerek ana yemeğe geçebilirsiniz. Yemeğin hemen ardından tatlı tüketilmemelidir. En az 1-2 saat geçirilmelidir. Tatlı olarak hafif tatlılar özellikle sağlıklı tatlılar tüketilmelidir. Örneğin sütlaç, güllaç, dondurma tercih edilmelidir. Sahurda kızartma türlerinden kesinlikle kaçınılması gerekiyor. Yemeklerin yağ oranları düşük yapılmalıdır. Yemek yağı yerine yağı elzem yağ asidi olan ceviz fındık badem gibi kabuklu yemişlerden alabilirsiniz. Beyaz seker ve kola, şekerli, asitli içeceklerden ise kaçınmak gerekirken, yeşil çay, rezene çayı, şekersiz Türk kahvesi, maden suyu içilebilir. Nane susuzluğa ve ağız kokusuna iyi gelmesi açısından tercih edilebilir. Ramazan pidesi fazla kaçırıldığında kan şekerini yükseltebilir, önlemek için her gün olmasa bile, 3-4 günde bir tüketilebilir. Tam buğdaydan yapılan ramazan pidelerini tercih etmek koşuluyla. Mutlaka sahura kalkılmalı, sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. İftarda, boş mideye birden yüklenilmemelidir. Orucunuzu mutlaka öncelikle oda ısısında su içerek açın. İftariyelik olarak nitelendirilen (hurma, peynir, zeytin, pastırmadan) tadımlık (1 el kadar) pideyle yedikten sonra, hafif bir yemek olan çorbayı 1 kase yavaş yavaş tüketin. Yemeğe biraz ara verdikten sonra özellikle Ramazan'ın ilk haftası zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftarınızı tamamlayabilirsiniz. Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketmeli. Bitki çayları tüketebilirsiniz. Bitki çaylarını sıcak suyla demledikten sonra soğutup içine dilimlenmiş limon, kabuk tarçın, elma dilimleri koyarak için." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ramazan'da Beslenme Önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement