"Raymond Roussel: Ölüm Ve Labirent" - Son Dakika
Güncel

"Raymond Roussel: Ölüm Ve Labirent"

"Raymond Roussel: Ölüm Ve Labirent"

Mıchel Foucault'nun kitabı Koç Üniversitesi yayınları'ndan çıktı.

16.01.2013 12:07

Akademik ve bilimsel yayınlarıyla toplumun gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunmayı amaç edinen Koç Üniversitesi Yayınları, yine çok ses getirecek bir kitabı satışa sunuyor. Michel Foucault'nun Koç Üniversitesi Yayınları'ndan çıkan Raymond Roussel: Ölüm ve Labirent adlı kitabı raflardaki yerini aldı.

Tüm akademik disiplinlerde hem yabancı dillerden Türkçeye çeviri hem de Türkçe ve İngilizcede yazılmış özgün kitapları yayımlamayı hedefleyen Koç Üniversitesi Yayınları, edebiyat eleştirisi kategorisinde bir kitap daha yayımladı.

Michel Foucault, Raymond Roussel: Ölüm ve Labirent adlı kitabında, felsefe ve sosyal bilimlerde çığır açan temel meselelerinden birini, dilin doğası ile dış dünya arasındaki, yani "kelimeler" ile "şeyler" arasındaki ilişkiyi ele alıyor.

RAYMOND ROUSSEL: ÖLÜM VE LABİRENT

Michel Foucault

Kitap, dünya edebiyatında tam anlamıyla ayrıksı bir yere sahip olan, edebiyatı dilin dille gerçekleştirdiği bir deney(im) olarak kurgulayan Raymond Roussel'in yapıtını çözümlemeye yönelik ilk girişim.

Roussel'in yapıtı üzerinde bir meta-dil kuran, dilin doğasına, varlığına dair bir düşünceyi adeta bir ağ gibi ören Foucault, Raymond Roussel'de edebiyatı bir estetik dışavurum biçiminden ziyade, bir deneyim alanı olarak; dilin varlığının soruşturulduğu bir düşünce deneyi olarak tasavvur ediyor. Geleneksel edebiyat eleştirisi doğrultusunda bir yorum çalışması ya da şerh değil, çok farklı nitelikte bir edebiyat çözümlemesi yöntemi ortaya koyuyor.

Gerçekleştirdiği edebiyat deneyi(mi) aracılığıyla, dilin bizler için bir labirent inşa ettiğini, bu labirentten çıkmanın ancak ölümle mümkün olduğunu, hem yapıtları hem de kendi hayatı ve intiharıyla göstermiş olan Roussel'den hareketle Foucault, okuru "dil" denen çıkışsız labirente sokuyor.

Raymond Roussel, pek çok eseri Türkçeye çevrilen Foucault'nun nadir kitabı: Gerçek ile kurmaca, hayat ile edebiyat arasındaki ayrımı ortadan kaldıran, dil ile ölüm arasında bir köprü kuran bir edebiyat deneyimini okura da yaşatmayı hedefleyen bir kitap.

Künye:

Raymond Roussel:

Ölüm ve Labirent

Yazar: Michel Foucault

Çeviri: Savaş Kılıç

Redaksiyon: Akın Terzi

Yayıma Hazırlayan: Çiçek Öztek

1.Baskı: Colorist Akademi Matbaacılık İstanbul, Aralık 2012

s. 167

Ebat: 15 x 21

ISBN: 978-605-5250-04-1

Barkod: 9786055250041

Fiyatı: 18 TL

Kategori: Edebiyat Eleştirisi

Geri dönüşümlü kâğıda basılmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Raymond Roussel: Ölüm Ve Labirent' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement