Sensörlü insülin pompası ile yaşıyor
SAMSUN'da 29 yaşındaki Leyla Kaymak, 14 yaşındayken arkadaşının denizde yaptığı şaka sonrasında diyabet hastalığına yakalandığını söyledi. 8 yıldır üzerinde sensörlü insülün pompası ile hayatını sürdüren Kaymak, özellikle X-Ray cihazlarından geçerken sorunlar yaşadığını, görevlilerin kendisine inanmadığını ve o an çevredeki vatandaşların bakışlarından rahatsız olduğunu belirtti.
Samsun'da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Leyla Kaymak, 14 yaşındayken arkadaşının denizde yaptığı şaka sonrasında yaşadığı korkuyla diyabet hastalığına yakalandı. 14 yaşında hastalıkla tanışan ve o günlerde 40 kiloya kadar düşen Kaymak, 8 yıldır sensörlü insülün pampasını üzerinde 24 saat taşıyarak kullandığı belirterek, "Hastalık bende bir arkadaşımın şakası üzerine oldu. Denizde yüzerken bana şaka yaptı. Başımı suya bastırdı, ben yüzeye çıkamayınca korkuyla 1 hafta içinde 40 kiloya düştüm. Hastalık korkuyla nüks etti. Altında yatan başka sebepler olabiliyormuş ama nüks etmesi için de korku ya da psikolojik sorunlar olması gerekiyormuş. Benimki de korkuyla ortaya çıktı. Böbrek için kontrole gittim. Tahlillerde şekerimin 500-550 olduğu ortaya çıktı ve teşhis konuldu. Ben 15 yıldır diyabet hastasıyım. Son 8 yıldır ise insülin pompası kullanıyorum. Bu cihazı 24 saat üzerimde taşımak zorundayım. Çünkü bana insülin veriyor" dedi.
İNANMIYORLAR VE MAĞDUR OLUYORUZ
İnsülin (infüzyon) pompasından dolayı X-Ray cihazlarından geçerken sorunlar yaşadığını, görevlilerin kendisine inanmadığını ve o an çevredeki vatandaşların kendisine bakışlarından rahatsız olduğunu dile getiren Leyla Kaymak, "İnsülin pompası X-Ray cihazlarında sorun oluyor. Yanlış anlaşılıyor. Alarm ötünce güvenlik arkadaşlar beni durduruyor. Cihazı çıkarttım ve tıbbi bir cihaz olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Diyabet hastası olduğumu söylüyorum. Bu konuda zaman zaman sıkıntılar yaşıyorum. Özellikle X-Ray cihazlarının bulunduğu yerlerde buradaki güvenlik görevlilerine bu konuda bilgi ve eğitim verilmeli. Çünkü çoğu insan bilmiyor. Böyle bir cihazı kullanmak isteyen insan bile bilmiyor. Ben bile bu cihazı kullanmak zorunda olduğum zaman öğrendim. Duyarlılık olsun diye söylüyorum. Herkesin bu konuda bilgi alması gerekiyor" diye konuştu.
İNSANLARIN BAKIŞ AÇISI BENİM ENGELİMİ İKİ KATINA ÇIKARTIYOR
Sokakta yürürken de insanların bakışlarına maruz kaldığını ifade eden Leyla Kaymak, "Yanlış anlaşılıyor. Bu nedir? Gençsin, ailende var mı? gibi sorular soruluyor. 'Çocuğun var' diyorlar. Şeker hastalarının çocuğu olmayacağını düşünüyorlar. Çocuğum olduğunu duyanların hastalığa bakış açısı değişiyor. Bu benim hastalığım. İnsanların daha geniş düşünüp altında bir şey aramasını istemiyorum. Ben de engelliyim. İnsanların bakış açısı benim engellimi iki katına çıkartıyor. Ama bakış açılarını değiştirdikleri zaman sağlık ve hastalık olarak gördüklerinde benim de engelim onlar sayesinde ortadan kalkacak" dedi.
Son Dakika › Güncel › Samsun - Sensörlü Insülin Pompası Ile Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?