MÜSLÜM ETGÜ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Akçakale ilçesindeki yaklaşık 2 yıl önce kurulan yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı çadır kent, sunulan imkanlarla adeta "küçük bir şehri" andırıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Şanlıurfa ve Gaziantep'te 4, Hatay'da 5, Kilis ve Mardin'de 2, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana ve Malatya'da birer barınma merkezi bulunuyor. 223 bin 996 Suriyelinin misafir edildiği Türkiye'de geçici barınma merkezleri arasında Akçakale'deki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri, Suriyelilerin barındığı en büyük çadır kent özelliğini taşıyor.
Suriyelilerin başta barınma olmak üzere yiyecek, sağlık, güvenlik, eğitim ve diğer ihtiyaçları ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda sağlanıyor.
Eğitimden sağlığa, sosyal tesislerden markete kadar birçok alanın bulunduğu çadır kentte 10 mahalledeki 5 bin 352 çadırda yaklaşık 30 bin kişi huzur içinde yaşıyor.
Çadır kentteki mahallelerde Suriyelilerin seçtiği muhtarlar ile görevlilerden oluşan çadır kent yönetimin atadığı muhtarlar, her türlü sorun ve sıkıntıları ileterek, yardımların dağıtılması ve diğer ihtiyaçların giderilmesinde ön ayak oluyorlar.
Kurulduğundan bu yana 65 bin Suriyelinin giriş kaydı yapılan çadır kentte, iki yılda bin 900 bebek dünyaya geldi, 83 Suriyeli ise çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti.
Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede iki yıl önce hizmete giren çadır kentte barınan 30 bin kişinin huzur içinde yaşadığını söyledi.
Suriye'deki olayların başlamasının ardından kurulan ilk çadır kentlerden olan Akçakale'deki geçici barınma merkezinde standartları her geçen gün artırdıklarını belirten Fırat, özellikle Suriyelileri idarenin içine katmak anlamında ciddi mesafeler kat ettiklerini ifade etti.
Bu kapsamda kadın meclisi, çocuk meclisi, genç meclisi ve ihtiyar meclisi kurarak, bunlarla sürekli istişare içinde olduklarını dile getiren Fırat, şöyle konuştu:
"Çadır kentin yönetimini Suriyeli kardeşlerimize bırakmayı düşünüyoruz. Biz sadece güvenliği ve eğitimi sağlıyoruz. Çok şükür ciddi bir sıkıntı yaşamadan hizmetlerimiz sürüyor. Çadır kent bu kadar büyük olunca ölüm ve doğum oranlarına da yüksek çıkıyor. Çadır kentte doğan Suriyeli sayısı 2 bine yaklaştı, öğrenci sayımız ise 10 bini aştı. Güzel bir hastanemiz vardı, şimdi onu da yeniliyoruz. Suriyeliler için tiyatro, resim sergisi, spor faaliyetleri, turnuvalar düzenliyoruz. Yani savaşı unutmaları ve sıkıntılarını atlatma adına, rehabilite olma anlamında hep birlikte çalışıyoruz."
"Suriyeliler sığınmacı değil, bizim misafirlerimiz"
Fırat, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere sığınmacı gözüyle bakmadıklarını, onları misafir olarak gördüklerini söyledi.
Türkiye'de kurulan çadır ve konteyner kentleri mülteci kampı gibi görmediklerini belirten Fırat, "Suriyelilere de diğer yurt dışından gelenlere de çadır kentin bir mülteci kampı olmadığını, misafirlerimize ev sahipliği yaptığımız bir ortam olduğunu söylüyoruz" diye konuştu.
Fırat, misafirlerinin vatanlarına kavuşabilmeleri için Suriye'deki savaşın bir an evvel bitmesini temenni etti. - Şanlıurfa
Son Dakika › Güncel › Şanlıurfa'daki Çadır Kent 'Küçük Bir Şehri' Andırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?