"Şartlı Nakit Transferinin Geliştirilmesi Çalıştayı" - Son Dakika
Güncel

"Şartlı Nakit Transferinin Geliştirilmesi Çalıştayı"

"Şartlı Nakit Transferinin Geliştirilmesi Çalıştayı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Zahteroğulları: "Bakanlık kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman masa başında, kapalı kapılar arkasında politikalar oluşturmaya çalışmadık. Oluşturduğumuz her politikanın altında akademisyenlerin, saha araştırmalarının, uluslararası tecrübelerin çok önemli katkısı var" "Bakanlık olarak, kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz, çünkü biz büyük bir aileyiz sloganıyla harekete ediyoruz"

10.09.2013 12:06

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, "Biz Bakanlık kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman masa başında, kapalı kapılar arkasında politikalar oluşturmaya çalışmadık. Oluşturduğumuz her politikanın altında akademisyenlerin, saha araştırmalarının, uluslararası tecrübelerin çok önemli katkısı var" dedi.

Zahteroğulları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile UNICEF tarafından düzenlenen Şartlı Nakit Transferinin Geliştirilmesi Çalıştayı'ndaki konuşmasında, son 10 senede sosyal yardımlar konusunda önemli çalışmaların yapıldığını belirtti.

"Bakanlık olarak, kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz, çünkü biz büyük bir aileyiz sloganıyla harekete ediyoruz" diyen Zahteroğulları, sosyal politikaların bir taraftan pastayı büyütmek diğer taraftan da bunu en adil şekilde paylaştırmayı amaçladığını vurguladı.

Bakanlık olarak sadece dezavantajlı kesimlerin karnını doyurmak için değil, onları toplumun diğer kesimlerinin seviyesine getirmek hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Zahteroğulları, sosyal politikaların tüm kesimlerinin durumlarının iyileştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de son on yılda sosyal harcama bütçesinin arttığına dikkati çeken Zahteroğulları, bu bütçenin daha adil ve etkin kullanılması yönünde görevlerinin olduğunu söyledi.

Yoksullukla mücadelede önemli başarıların elde edildiğini anlatan Zahteroğulları, sosyal hizmetin bütüncül bir anlayışla sunulması, ihtiyaç sahibi ailelerin sorunlarıyla topyekün mücadele etmeyi amaçlayan ASDEP projesi hakkında bilgi verdi.

Projeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü bildiren Zahteroğulları, yıl sonuna kadar 114, gelecek yıl ise 416 sosyal hizmet merkezinin kurulmasının planlandığını bildirdi.

Eğitime yönelik yatırımların en etkin sonuç veren politikalar olduğunu vurgulayan Zahteroğulları, yoksul ailelerin durumlarını iyileştirmenin en iyi yolunun çocuklarına iyi bir eğitim vermek ve çocukları üzerinden aileyi kurtarmak olduğunu belirtti.

Kadının, engellilerin güçlendirilmesinde de eğitimin önemine değinen Zahteroğulları, bakanlığın yaptığı yardımlar hakkında bilgiler aktardı.

Zahteroğulları, şartlı nakit transferinin en etkin programlardan biri olduğunu, kadın üzerinden yapılan sosyal politikaların hepsinin sonuca etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Türkiye'de okullaşma oranında kızların, erkekleri yakaladığını belirten Zahteroğulları, bunu önemli bir başarı olarak değerlendirdi. Bunda şartlı nakit transferinin de etkili olduğunu söyleyen Zahteroğulları, "Biz Bakanlık kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman masa başında, kapalı kapılar arkasında politikalar oluşturmaya çalışmadık. Oluşturduğumuz her politikanın altında akademisyenlerin, saha araştırmalarının, uluslararası tecrübelerin çok önemli katkısı var. Farklı kurumlardan, farkı meslek disiplinlerinden gelen uzmanların önemli katkıları var" diye konuştu.

-UNICEF Türkiye Başkanı Abulaban

UNICEF Türkiye Başkanı Ayman Abulaban ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Çalıştayda şartlı nakit transferinin nasıl daha etkin uygulanabileceğinin ele alınacağını belirten Abulaban, transfer programını çocuk yoksulluğunun tam kalbine hitap eden bir konu olarak değerlendirdi

Yoksulluktan en fazla çocukların etkilendiğini vurgulayan Abulaban, "Yoksulluk onlar için tolere edilen bir durum değildir" ifadelerini kullandı.

Yoksulluğun çocukların yeterli beslenememesinden sağlık, eğitim hakkına ulaşamamasına kadar birçok olumsuzluğa neden olduğunu anlatan Abulaban, yoksul çocukların ihmal ve istismar tehlikesiyle daha fazla karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

Yoksulluğun çocukların sosyal hayattan dışlanmasına da neden olduğunu bildiren Abulaban, bu tarz olumsuzlukların çocukların gelecek yaşamlarına da etki edeceğini anlattı. Türkiye'nin şartlı nakit transferinin de yardımıyla bu konunun üstesinden geldiğini dile getiren Abulaban,  "Çocuklara yapılacak yatırım daha mutlu, daha sağlıklı, daha akıllı ve verimli yetişkinler olarak bize dönecek, toplum daha adaletli ve uyumlu olacaktır" dedi.

Brezilya eski Sosyal Kalkınma Bakanı Patrus Ananias de Sousa ise düzenlenen çalıştayın önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'ye gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Ananias de Sousa, ülkesindeki sosyal politikalar hakkında da bilgi verdi.

Çalıştay kapsamında Türkiye'de uygulanan şartlı nakit transferinin etki değerlendirme raporu sunulacak, şartlı nakit transferini geliştirme teori ve uygulama konularında sunumlar yapılacak. Ananias de Sousa ise Brezilya'nın şartlı nakit transferi örneği "Bolsa Familia" hakkında sunum yapacak.

Çalıştayda çocuklar için sosyal koruma konusunda çalışma grupları da oluşturulacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Şartlı Nakit Transferinin Geliştirilmesi Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement