Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi doktora öğrencisi Mustafa Geçin tarafından trafik denetimindeki eksikleri ortadan kaldırmak ve daha verimli sonuçlar elde etmek amacıyla geliştirilen proje sayesinde kural ihlali yapan sürücü daha hızlı ve kolay yakalanabilecek. Araçlara yerleştirilecek elektronik kitlerden alınacak sinyaller sayesinde sistem aracı tanıyacak.
SDÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Mustafa Geçin, 3 yıllık çalışması kapsamında; trafik denetiminde var olan eksikleri ortadan kaldırıp, daha verimli sonuçlar elde etmek amacıyla Elektronik Kimlikli Trafik Denetleme Sistemi (ELKİDES) projesini hayata geçirdi. Hazırlanan sistem, üniversitenin Batı Yerleşkesi'nde gerçek trafik koşulları altında test edildi. Yüzde 98'lik verimle çalışan sistem, tamamen elektronik tabanlı çalışacak. Kurulumu yapıldıktan sonra herhangi bir insan gücüne ihtiyaç duymadan trafik denetimini gerçekleştirilebilecek sistemle günün her saatinde, her türlü çevresel ortamda ve yılın her mevsiminde trafik denetimi yapmak mümkün olabilecek.
'3 YIL ÜZERİNDE ÇALIŞTIK'
Proje sayesinde kırmızı ışık ve hız ihlali gibi trafik kurallarına uymayan sürücülerin daha kolay ve hızlı tespit edileceğini, asayiş olaylarında da araç takibinin sağlanabileceğini söyleyen proje sahibi Mustafa Geçin, projenin kameralı donanımlarla çalışan tüm sistemlerin yerine geçebileceğini aktardı. Geçin, 3 yıl üzerinde çalıştığı sistemi şöyle anlattı:
"Günümüzde kullanılan radar araçlarında görevli personel kendilerine yaklaşmakta olan araçların kimlik bilgilerini önceden öğrenip veri tabanında sorgulama imkanına sahip değil. Dolayısıyla mevcut sistem verimli çalışmamaktadır. Ancak bizim geliştirdiğimiz bu sistem sayesinde verim artırılmakta. Araçlara yerleştirilecek elektronik kitlerden alınacak sinyaller vasıtasıyla araçların kimlik bilgilerini tespit ediyoruz. MOBESE ve EDS gibi sistemlerde zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla hayata geçirilen bir proje bu. 2 yıldır pilot bölgede çalışıyoruz. Bundan böyle şehirlerarası yollarda görevli trafik personeli sadece durdurulması gereken araçları durduracak. Çünkü araç kendini tanıtacak."
'HİÇBİR ARACIN KAÇIŞ İMKANI YOK'
Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi de her araca takılacak elektronik kitler sayesinde denetimlerin daha kolay yapılabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çömlekçi, "Bu kimlik aracın DNA'sı gibi. Fabrikasyon aşamasında da monte edilebilir. Şehir girişlerinde bazı denetim noktalarında araçlar okuyucular tarafından denetlenir. Bu sistemle aracın kimlik bilgileri alıcı tarafından alınıp polisin önüne düşecek. Trafik denetleme sistemini daha hatasız hale getiriyor. Olumsuz koşullarda farklı veriler, yanlış bilgiler çıkabiliyor. Ama bu sistem bunları da ortadan kaldıracak" diye konuştu.
'DÜNYADA İLK'
Sistemin ekonomik açıdan da önemli bir katkı sağlayacağını kaydeden Doç. Dr. Çömlekçi, "Her bir trafik aracındaki radarın 50 bin TL'ye mal olduğunu biliyoruz. Bu sistem bu nedenle de önem taşıyor. Donanım ve yazılım noktasında tamamen yerli imkanlarla yapılmış bir şey. Patent alındı. Dünyada ilk çalışma. Bunun üzerinden bir öğrencimizin başarısının bu hale gelmiş olması bizleri çok sevindiriyor" dedi. - Isparta
Son Dakika › Güncel › Sdü'den Kural İhlali Yapan Sürücüyü Yakalayacak Sistem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?