Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç A Haber Televizyonu'nda çözüm sürecinin muhataplarından İmralı Cezaevi'ndeki Abdullah Öcalan için adada bir sekreterya oluşturulması talebini değerlendirdi. Arınç, bunun "cezaevi şartlarında" ne kadar mümkün olduğu konusunun Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini açıkladı:
"Adına sekreterya dersiniz de başka bir yöntem olabilir. Öcalan diyor ki 'gelip benimle görüşüyorsunuz ben burada yalnızım. Süreç devam ettikçe, benim nerede, ne zaman, ne yapacağınızı takip etmem lazım. Madem ki kendisi görüşlerine başvurulan kişidir, bu imkanların sağlanmasında Adalet Bakanlığı gereğini yapacaktır. Sekreterya bizim danışmanlar gibi adaya gitmesi, başka yerde konumlanıp her gün görüşüp dizlerinin üzerinde not alması değil. Ada'nın kendi şartları içinde, cezaevi şartları içinde Adalet Bakanlığımız ne yapılabileceğini dikkate alacak. Bu yaşa gelmiş, kitaplar yazmış, istihbarat kendisiyle görüşüyor, mutabık kalınıyor. 'Bu kararların not alınıp aşama aşama takip edilmesinde birkaç kişiye ihtiyacım var' demişse bunlar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacaktır."
Arınç HDP dışında bir heyetin İmralı'ya gidebileceğini söyledi:
"Bundan sonra İmralı'ya farklı meslekten insanların gitmesi konusu akil insanlar toplantısında da gündeme geldi; çeşitlendirelim, gazeteci de olsun, doğrudan bir görüşme mekanizması sağlayalım, çünkü HDP'nin oradan aldığı laflara biz de tanık olalım' dendi, bu da makul bir taleptir. Cezaevinde Öcalan'la görüşme şartları nedir? İşte kız kardeşi, erkek kardeşi gidip geliyor. Milletvekilleri gidebilir, özel izinli olanlar gidebilir. Hükümet olarak biz bu görüşmelerin çeşitlendirilmesine karar verirsek 'şöyle bir oluşuma izinli verilmesi faydalı olur' diyeceğiz Adalet Bakanlığı'na. Gazeteci olur, Kürt meselesi üzerine kafa yormuş insanlar olur, HDP zaten gidiyor, bunu bir kenara koyalım. Eşzamanlı onlarla belki de başka bir zamanda bir grubun görüşme yapması tartışılıyor. Makul olur dediğim bu..."
Sekreterya tanımında farklılık
Arınç'ın tarif ettiği ve sekreterya ile HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in dün CNNTÜRK'te yaptığı açıklamalar birbirinden farklı. Önder dün şunları söylemişti:
"Kendisi dokuz ana başlıkta; güvenlik eğitim, kadın, hakikatle yüzleşme gibi başlıklar için Pervin Buldan, ben, İdris Baluken olacak. Kadın hareketinden bir arkadaş. Hatip Dicle olacak, sekreterya böyle olacak. Devletle görüşmeleri siyasetle görüşmeleri yapacak. Beş kişilik sekreterya müzakere heyetinin de bir parçası olacak."
Önder, sekreteryanın haftada üç, dört gün çalışabileceğini ve önümüzdeki haftadan itibaren devreye girmesi gerektiğini söylemişti.
Peşmergenin Kobani'ye geçişi
Arınç peşmerge güçlerinin IŞİD'le mücadele için Kobani'ye Türkiye üzerinden geçiş şekline ilişkin soruları da yanıtladı.
Arınç, "Peşmergenin Kobani'ye geçerken üzerinde silah bulunmaması, güçlerin silahsız şekilde Türkiye üzerinden geçmesi düşünülüyor" dedi. Arınç en kısa ve en güvenli yoldan belli sayıda peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçişinin sağlanacağını açıkladı.
Arınç geçişle ilgili diğer ayrıntıları şöyle anlattı:
"Gece olur gündüz olur, bu şekilde silahlardan arındırılmış şekilde olur, bayrak flama taşımamaları öngörülebilir, onlar tamamen bizim takdirimizde. Ama Kobani'ye geçtikten sonra üzerlerindeki teçhizatı kullanmak konusunda istedikleri gibi davranabilecekler. Bizim mükellefiyetimiz sadece meşru saydığımız bir silahlı gücün hükümetin de ihtiyaç duyduğu şekilde Türkiye'nin belli bir miktar sınırları içerisinden Kobani'ye ulaştırılması."
Arınç Kobani'ye geçecek peşmerge sayısının ihtiyaca göre belirleneceğini söyledi. Arınç, "Tek seferde 200 kişi de olur, ihtiyaca göre başka bir 200 kişilik grup da olur" dedi. Arınç birkaç gün içinde bu ayrıntıların netleşeceğini söyledi.
'Birden fazla güzergah olabilir'
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç peşmergenin geçiş güzergahıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi, birden fazla geçiş yolu üzerinde durulduğunu açıkladı:
"Bir ya da iki yol üzerinden, belki üçüncü yol vardır. Türkiye olarak bundan en az zarar görmeyi ya da hiç görmemeyi önceliyoruz."
'Görüş ayrılığını büyütmüyorum'
Arınç, Türkiye'nin PKK ve Suriye kolu PYD'ye bakışıyla ABD'nin bakışı arasındaki ayrılığı çok büyütmediğini söyledi. Hükümet Sözcüsü PYD'ye mesafeli olma sebebini anlattı:
"PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması için bu ülkelerde ciddi çalışmalar var. PYD'nin de aynı amaca yöneldiği, PKK'nın tezlerini gerçekleştirmek için özerk bölgeler oluşturduğu için Türkiye PYD'ye mesafeli yaklaşmıştır. Şunu bilelim: Olaylar öncesi Salih Müslim Dışişleri Müsteşarı'yla görüştü. Terör örgütü listesinde birinci sıraya da koymuş değiliz, ancak iç içe geçmiş durumlar var. Barzani Kürt Konferansı diye bir konferans topladı, içine PYD'yi de koyarak birleştirdi ve ortak temsil noktasına onları getirdi. Dengeler her gün değişiyor."
Son Dakika › Güncel › Sekreterya Üzerinde Çalışılıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?