Senegal'e göç eden bir Türk'ün torunu olan Cevdet Arıbal, Senegal ve Türkiye arasında "köprü" görevi görüyor.
İki ülke arasında ticaret yapan, Senegal'in başkenti Dakar'da doğan Arıbal, Türk Hava Yolları (THY) Senegal seferlerine başlamaya karar verdiğinde görüşlerine başvurulan kişiler arasında yer aldı.
Dakar'ın merkezindeki Plateau mahallesinde doğan ve çifte vatandaşlığa sahip Arıbal'ın Senegal geçmişi bir asır öncesine, dedesi Mehmet'in Dakar'a "tesadüfen uğramasına" dayanıyor.
Arıbal, AA'ya açıklamasında, "Dedem ABD'ye gitmek için 1920'de Tarsus'tan gemiye binmiş. Gemi Senegal'de limana demir atınca ABD'ye geldiğini sanmış ve gemiden inmiş. Daha sonra geldiği yerin ABD değil Afrika olduğunu fark etmiş. Tekrar gemiye binme imkanı olmadığından burada kalmaya karar vermiş. Böylece Senegal'deki, hatta Batı Afrika'daki ilk Türk olmuş" dedi.
Ticaretle uğraşmaya başlayan dedesinin birkaç yıl sonra doğum yeri Mersin'den oğlu Vehbi'nin de Dakar'a gelmesini sağladığını belirten Arıbal, 18 yaşında dedesine yardım için Dakar'a gelen babasının kısa süre sonra Suriye asıllı annesini de bu ülkeye getirdiğini ifade etti.
7 kardeşin en küçüğü olan 1966 doğumlu Arıbal, Senegal'de daimi kalan ailenin tek üyesi olduğunu, akrabalarının, babası Vehbi'nin ölümünden ve Mersin'e defnedilmesinden sonra Türkiye'ye döndüğünü kaydetti.
Halen Dakar'ın merkezinde yaşayan ve ticaretle uğraşan Arıbal, Türkiye ve Senegal arasında gıda ürünleri ticareti yapıyor.
Bu işinin yanında, Senegal ve Türkiye arasında tüm alanlarda "köprü" özelliği taşıyan, babasının izinde, yıllar içinde birçok büyükelçi, konsolos ve siyasetçiyle de biraraya gelen Arıbal, Senegal'e gelen birçok Türkün yardım almak ve topluma daha kolay ayak uydurabilmek için kendisini görmek istediğini vurguladı.
Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği İkinci Katibi Deniz Şahin de AA'ya açıklamasında, eski büyükelçi Aslıgül Üğdül sayesinde Arıbal ile tanıştığını belirterek, Arıbal'ın sıradışı bir kişi olduğunu, Senegal'deki 3. kuşak olmasına şaşırdığını söyledi.
Son yıllarda Senegal'deki "Türk varlığının gelişimine" de tanıklık eden Cevdet Arıbal, "10 yıl önce sadece büyükelçilik yetkilileri ile müdürü ve öğretmenleri Türk olan Yavuz Selim okulunun personeli vardı. Daha sonra iş adamları geldi ve böylece Türklerin sayısı arttı" dedi.
Kendisini Senegalli ve Türk olarak tanımlayan, Senegal'de en fazla kullanılan wolof dilini konuşan ve çok az Türkçe bilen Cevdet Arıbal, yabancı kökenli ailelerin de bulunduğu bir çevrede büyüdüğünü, Senegal'in konukseverliği kadar Türk kültürünün zenginliğiyle de gurur duyduğunu belirtti.
Türkiye'ye ilk kez 4 yaşındayken gittiğini, daha sonra Türk vatandaşlığını kaybetmemek için askerliğini yaptığını ifade eden Arıbal, Türkçe konuşamaması nedeniyle bazı güçlüklerle karşılaştığını söyledi. Arıbal, "Neyse ki yetkililer anlayışlıydı. Her zaman yanımda olan bir tercümanım vardı" diye konuştu.
Türkiye'ye yılda en az bir kez gittiğini ve Dakar'daki gibi Türkiye'de de evinde hissettiğini belirten Arıbal, Lübnan kökenli Senegalli eşi ile 3 kızlarının olduğunu, kızlarının da çifte vatandaşlıklarının bulunduğunu dile getirdi. Arıbal, "Çifte vatandaşlığa, çifte kültüre ve Türk isimlerine sahipler " dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Senegal'i En İyi Tanıyan Türk, Türklerin En İyi Tanıdığı Senegalli: Cevdet Arıbal' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?