Serik - Orkide Serik'te Açıyor - Son Dakika
Güncel

Serik - Orkide Serik'te Açıyor

Serik - Orkide Serik\'te Açıyor

Türkiye'de İlk Orkide Kesme Çiçek Üretimi Antalya'da Başladı

29.05.2010 01:30

TÜRKİYE'DE İLK ORKİDE KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ ANTALYA'DA BAŞLADI

ÇOĞUNLUKLA yurt dışından ithal edilerek saksı bitkisi olarak üretimi yapılan Phalaenopsis cinsi orkidenin kesme çeşitlerinin üretimi Antalya'nın Serik İlçesi'nde başarıyla gerçekleştirildi.

Kamuya ait araştırma enstitülerinde, orkide ve anthurium gibi tropik bitkiler üzerine uzun yıllar araştırmalar yaptıktan sonra emekliye ayrılan Patara Tarım Çiçekçilik Ltd. Şti.'nin kurucu ortaklarından ziraat mühendisi Dr. Adnan Özçelik, birikimlerinden yararlanarak, Türkiye'de saksı bitkisi olarak bilinen, ithal edilen ve kesme çiçek olarak üretimi yapılmayan Phalaenopsis orkidenin yetiştiriciliğine başladı. Ziraat Teknisyeni Kadir Erdem ile birlikte 500 bin TL'lik bir yatırımla Serik İlçesi'ne bağlı Kayaburnu Köyü'nde kurdukları 2 bin 500 metrekarelik seralarında Phalaenopsis cinsi kesme orkide üretimi yapan Özçelik, yıllık üretimlerinin 50 bin dal olduğunu söyledi. Özçelik, kesme orkidenin bilinmemesi ve pek kullanım alışkanlığı olmamasına rağmen bu üretim miktarının Türkiye kesme çiçek pazarı için oldukça fazla olduğunu vurguladı.

MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Phalaenopsis orkidelerinin tropik iklim bitkileri olduğu için ideal yetiştirme sıcaklıklarının 18- 28 derece arasında olduğunu kaydeden Özçelik, bu nedenle ısıtma ve serinletme maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle orkidenin diğer kesme çiçeklere göre daha pahalıya satıldığını belirten Özçelik, "Ancak orkide öyle asil ve muhteşem güzellikte bir çiçek ki, pahalı olmasına rağmen yine de müşteri bulmakta zorlanmıyor. Bu yüzden hedefimiz yeni üretim serası kurarak, özellikle ithal edilen Phalaenopsis orkide üretim miktarını arttırmak" diye konuştu.

Orkidelerin soğanlarını Hollanda'dan ithal ettikleri belirten Özçelik, orkidenin iç piyasada İstanbul, Ankara ve Antalya'da rağbet görürken, dış piyasada ise Hollanda başta olmak üzere İngiltere, İsveç ve Danimarka'nın en büyük pazar olduğunu, bu ülkelere ihracat yapmak için girişimlere başlayacaklarını söyledi.

PHALAENOPSİS ORKİDE NEDİR?

Phalaenopsis cinsi orkide, yaklaşık 60 tür cinsi olan salepgiller (Orchidaceae) familyasından bir orkide cinsidir ve günümüzde çokları tarafından bilinen ve sevilen tropikal orkideler arasındadır. Bitki doğada diğer ağaçların üzerinde veya yosunla dolmuş kaya oyuklarında yaşar. Yaprakları etli olup, en küçük türü olan Phalaenopsis appendiculata da yaprak uzunluğu 12 santimetre iken, en büyüklerinden olan Phalaenopsis gigantea da yaprak uzunluğu 80 santimetre ve daha fazladır. Yaprak renkleri açık, gümüşsü, koyu yeşil arasında olup, bazı türlerde ise beneklidir. Her mevsimde bir veya iki yeni yaprak bitkinin ortasından sağlı sollu büyür, aynı zamanda bir veya iki bitkinin en sonundaki eski yaprakları sararıp kuruyarak düşerler.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Serik - Orkide Serik'te Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement