Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, "2025 yılında Türkiye'de İslami bankacılık sektörünün mali piyasalarda yüzde 15'lik hedefi yakalamasına yönelik çalışmalar yapacağız." dedi.
Sermaye Piyasaları Kongresi tarafından düzenlenen organizasyonda konuşan Akyüz, TKBB aktif bir şekilde bu çalışmaların içinde rol aldığını söyledi.
Akyüz, "Türkiye faizsiz bankacılık açısından ciddi potansiyel arz ediyor. Bu potansiyeli yakalama gayreti içindeyiz. Mali sektörün derinleşmesine,yaygınlaşmasına bankacılık sisteminden faydalanmayan insanımızın faydalanır hale getirilmesinde bir fonksiyon icra ettiğimizi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Faizsiz bankacılık türünün reel sektörle bire bir çalıştığını belirten Akyüz, finansmanın nereye kullandırıldığını takip etmek durumunda olduklarını ve katılım bankacılığının ekonomik güçlüklere çok güçlü mukavemet gösteren bankalar olduğunu kaydetti.
Akyüz, "Türkiye'nin finansal krizde gösterdiği dayanıklılık dünyanın dikkatini çekti. Türkiye'deki sukuk dediğimiz bu uygulama son 5 yıldır yapılıyor. Önümüzdeki süreçte bu finansal altyapı modelinin kullanılacağını öngörüyoruz." diye konuştu.
En büyük eksikliğin yeterli ürünün olmaması olduğunu belirten Akyüz, ürünlerin faizsiz finans ilkelerine uygun olma zorunluluğu olduğunu ve bu çerçevede danışma kurulları oluşturduklarını belirtti.
Akyüz, "TKBB bünyesinde merkezi danışma kurulu kuruyoruz. Şu an kanun tasarısı taslağı var. Onun üzerine ciddi çalışmalarımız mevcut. Sanıyorum 2017'de merkezi danışma kurulunda oluşturmuş olacağız." dedi.
"Faizsiz bankacılığın büyüklüğü 1-1,5 trilyon dolar"
Ziraat Katılım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Arslan ise bugün Londra İslami finansın merkezi olduğunu oysa ki İstanbul'un bir çok avantajının yanında bu merkezlerden biri olmaya aday konumda bulunduğunu kendileri gibi yeni oyuncularla bu sürecin dahada hızlanacağını kaydetti.
Arslan, "Özellikle halkı Müslüman olan ülkelerin yavaş yavaş zenginleşmeye başlaması ve burada bir sermaye birikimi olması dolayısıyla inanç sistemlerine uygun finansal arayışla ticaret yapma gayreti belirleyici olabiliyor." şeklinde konuştu.
Bugün dünyada faizsiz bankacılığın büyüklüğünün 1-1,5 trilyon dolar olduğunu, önümüzdeki 10 yılda 3, 3,5 trilyon dolar seviyesine çıkacağının tahmin edildiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:
"Katılım bankacılığı ya da faizsiz finans halkı sadece Müslüman ülkeler için değil. Bugün Londra, New York, Lüksemburg gibi Batılı finans merkezlerinde de oldukça ilgi çeken bir alan olduğunu görüyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde yüzde 25'lere yüzde 40'lara o ülkelerin içerisindeki paylarını görüyoruz ama Türkiye'de bu oran yüzde 5'i bir türlü geçemedi. Bunun temel nedenlerinden biri Türkiye'deki katılım bankası sayısının azlığıdır. Güçlü bir finansal altyapı için erişim çok önemli ve yeni oyuncuların sektöre girmesi lazım. Kamu bu alanda ilk adımı attı."
Son Dakika › Güncel › Sermaye Piyasaları Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?