Sıcaktan Bunalanlar Orucunu Yaylada Tutuyor - Son Dakika
Güncel

Sıcaktan Bunalanlar Orucunu Yaylada Tutuyor

Sıcaktan Bunalanlar Orucunu Yaylada Tutuyor

Ramazanda yüksek hava sıcaklıklarından etkilenen vatandaşlar, uçsuz bucaksız ormanların verdiği bol oksijenli havasıyla dinç tutan Karadeniz yaylalarında oruç tutuyor.

10.07.2014 11:28  Güncelleme: 11:21

GÜLTEKİN YETGİN -  Ramazanda yüksek hava sıcaklıklarından etkilenen vatandaşlar, akşamları soba yakılacak kadar serinliğe sahip, uçsuz bucaksız ormanların verdiği bol oksijenli havasıyla dinç tutan Karadeniz yaylalarında oruç tutuyor.

Yemyeşil çayırları, sarp yalçın dağlarını ayıran akarsuları, gürültüden uzak insana huzur veren ormanlarıyla herkesin ilgi odağı yaylalar, ramazan ayında da gözde mekanların başında geliyor. Kış rahatlığında, sıcaktan uzak oruç tutan vatandaşlar, yaylada hayvanlarını besliyor, kendi yetiştirdikleri sebzeleri toplayarak yemek hazırlıyor ve böylece iftar saatinin geldiğini bile fark etmiyor.

Birçok yaylanın bağlı olduğu Dereli ilçesi Yavuzkemal Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede ramazanın bir başka güzel olduğunu söyledi.

İnsanların ramazanda yaz sıcağını yaylada hissetmediğini belirten Önal, "Hava çok sıcak da olsa nem bulunmadığı için sıcaklık hissedilmez, yayla serin olur, sis buralarda eksik olmaz. Bu yaylaların doğal özelliğidir. İnsanlar bol oksijenli yayla havasını teneffüs ederek dinç kalır" dedi.

Vatandaşlar yaylada ürettiklerini tüketiyor

Önal, vatandaşların yaylada zamanının çoğunu hayvanlarıyla ve bahçeleriyle ilgilenerek geçirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Burada herkesin sebze bahçeleri var. Yayla pancarı, patates, soğan, marul gibi sebzeler yetiştirilir, küçük de olsa ziraat yapılır. Vatandaşlar sabahtan hayvanlarını dışarı alır, götürür, akşama doğru da bu hayvanları getirirler. İneklerden sütünü, peynirini değerlendirir. Vatandaşlar yaylada ürettiğini tüketir. Burada toplu bir yaşam vardır. Köylerdeki Karadeniz evleri dağınıktır, yaylada topludur, oba hayatı yaşanır. İnsanların birlik beraberliği de oluşur."

Ramazanı Yavuzkemal beldesine bağlı Uzunalan yaylasında geçiren Emine Eker (60) ise yaylada zamanın çabuk geçtiğini dile getirerek, "Genellikle hayvanlarla uğraşıyoruz. Tarlada sebzelerimizle uğraşıyoruz. Tarladan ürettiklerimizi yiyoruz, patates, fasulye, soğan her şey var. Yayla çok güzel, şehirden çok daha iyi. Sis oluyor, serin oluyor" ifadelerini kullandı. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sıcaktan Bunalanlar Orucunu Yaylada Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement