SEMRA ORKAN - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dünyada her yıl 6 milyon kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi anlamına geliyor." dedi.
Prof. Dr. Öztürk, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl milyonlarca insanın sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle öldüğünü, tütün dumanına maruz kalmanın kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.
Çocukların tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassas olduğunu ifade eden Öztürk, "Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkileri ortaya çıkarmaktadır. Kendileri sigara içmeseler bile sigara içenlerin tütün dumanına maruz kalan milyonlarca insan, sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatlarını kaybediyor." diye konuştu.
Sigaradan çıkan dumanda bulunan kimyasal maddelerin 40 kadarının kanserojen özellikler içerdiğinin altını çizen Öztürk, şöyle devam etti:
"Kimi zaman pasif içiciler en az içenler kadar zarar görebiliyor. Başta kanser olmak üzere amfizem, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalık, sigara dumanına maruz kalmanın neden olduğu hastalıklar arasında. Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan, her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor."
Öztürk, 2014 dünya gelişmiş ülkeler verisinde tütüne bağlı ölümlerin 20 bin kişiden düşük olduğunu, buna karşılık Türkiye'de TÜİK verilerine göre 2014'te bu rakamın yaklaşık 76 bin olarak yayınlandığını dile getirdi.
Aynı yıl dünya genelinde 60 milyon kişinin tütüne bağlı hastalıklardan yaşamını yitirdiğini belirten Öztürk, "Sigara dünyada ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir." ifadelerini kullandı.
Maliyeti de çok yüksek
Öztürk, Türkiye'de, sigara satın almak için her gün 90-100 milyon lira harcandığını, bu rakamın yıllık 30 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Günde bir paket sigara içen kişinin ayda 250-300 lira harcadığını dile getiren Öztürk, "Yıllık maliyeti 3 bin-3 bin 500 lirayı buluyor. 20 yıl içen 60-70 bin lira harcıyor. Yazık ki akciğer kanserine yakalanmak için 60-70 bin lira harcanıyor. 2014'te ölümlerin yüzde 31,1'i gırtlak ve soluk borusu kötü huylu tümöründen kaynaklandı. 2030'da tütüne bağlı ölümlerin dünya genelinde 180 milyon kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde bu rakamın 40 milyon kişi olması öngörülüyor." ifadelerini kullandı.
Yeşilay Genel Başkanı Öztürk, sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye'de pek çok hastanede sigara bırakma poliklinikleri bulunduğunu, özel sağlık kurumlarının da sigarayı bırakmaya yönelik ilaç ve psikolojik tedavi hizmeti verdiğini anlatan Öztürk, "İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz." dedi.
"Sigara sorunları çözmez"
Öztürk, kullanıcıların sıkça başvurduğu sigara içme bahaneleri arasında kimi zaman kişisel nedenler olsa da bir takım kulaktan dolma bilgilere dayanan yanlış inançların da olabildiğini vurguladı.
Stresle başa çıkmak için çeşitli yöntemler geliştirilmesi önerisinde bulunan Öztürk, "Ben sigara içmiyorum cümlesini gururla söyleyin. Unutmayın, sigara sorunlarınızı çözmez. Yardım istemekten çekinmeyin, gerektiğinde bir uzmana başvurun. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olamayacak." diye konuştu.
Öztürk, Türkiye'nin sigara konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerini dünyada başarıyla uygulayan sayılı ülkeler arasında yer aldığını da aktardı.
"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü"nde Ankara'da Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile sigara ihlalinin tek tuşla bildirebileceği "Yeşil Dedektör" uygulamasını tüm illerde aktif hale getireceklerini belirten Öztürk, toplantıda ayrıca dünya sigara bırakma uygulamaları ile "Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma" kampanyasının da tanıtılacağını kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Sigarayı Bırakmak İçin Kanser Olmayı Beklemeyin' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?