Sinop Üniversitesinden 40. Gerze Kültür ve Sanat Festivaline Bilimsel Katkı - Son Dakika
Güncel

Sinop Üniversitesinden 40. Gerze Kültür ve Sanat Festivaline Bilimsel Katkı

Sinop Üniversitesinden 40. Gerze Kültür ve Sanat Festivaline Bilimsel Katkı

Gerze Belediyesi tarafından düzenlenen 40. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılan bir panelle Gerze turizmi masaya yatırıldı.

19.08.2013 14:49

Gerze İskele Çay Bahçesinde gerçekleştirilen "Turizmin İlçemiz için Önemi" başlıklı panele, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat AYPEK ve Üniversitemiz Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alpay TIRIL konuşmacı olarak katıldılar.

Dünya üzerindeki turizm hareketleri ve turizmin ekonomik önemine değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nevzat AYPEK, Türkiye turizminin genel yapısı hakkında bilgi verdikten sonra kırsal turizm konusu üzerinde durdu. Dünya ve Türkiye turizminden verdiği kırsal turizm örnekleriyle konuşmasını sürdüren AYPEK, kırsal turizm ve önemi hakkında şunları söyledi: "Kırsal turizm, hem kırsal yerleşmelerle iç içe olan, hem de doğal kaynaklara dayalı olan bir turizm türüdür. Birçok olumlu etkisinden dolayı turizmde gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde, varolan turizm türlerinin alternatifi ya da tamamlayıcısı olarak önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Türkiye'de de kırsal turizm, sayısız yararları göz önüne alındığında ülkemiz turizmine büyük destek verebilir. Turizmin yıl içinde belirli aylardaki yoğunluğunun azaltılmasında etkisi olabilir ve turizmin ülke coğrafyasındaki eşitsiz dağılışını gidermeye katkısı bulunabilir. Öte yandan, değişik ve bilinçli turist gruplarına yönelik talep yaratarak pazarımızın genişlemesini sağlayabilir. Kırsal turizmin diğer turizm türleriyle kolay entegre olabilme gücü onlara dinamizm verebilir. Kırsal turizm, sürdürülebilir turizm anlayışı ile en uyumlu turizm türüdür. Kırsal turizmin doğal ve kültürel mirasımızın korunmasında ve dünyaya tanıtılmasında önemli bir işlevi vardır."

Prof.Dr.Nevzat AYPEK'in çizdiği genel panoramadan hareket ederek Gerze kırsalını kırsal turizm bağlamında değerlendirerek öneriler getiren Yrd. Doç. Dr. Alpay TIRIL ise ağırlıklı olarak tarımsal turizme vurgu yaptı. Nüfusun yapısı, mekânsal yayılışı, tarımsal üretimin düşmesi ve sağlıklı gıda gereksiniminin artması gibi verilerden yola çıkan TIRIL, Gerze için geliştirilebilecek tarımsal turizm stratejilerinden söz etti. Kırsal turizmin kültürel yönü üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Alpay TIRIL, Gerze kent merkezinde sayıları gittikçe azalan özgün sivil mimarlık örneklerinin korunması ve kültür turizminde değerlendirilmesi konusuna da değindi. Halk arasında "yangın evleri" olarak bilinen bahçeli konutların oluşturduğu kentsel dokunun korunarak kültürel ve turistik amaçlarla projelendirilmesi önerisini getiren TIRIL, Gerze'nin en büyük avantajının, her turistin ilk beklentisi olan huzurlu ve güvenli bir yerleşim yeri olarak bilinmesi olduğunu belirtti. Turistlerin huzur ve güvenlik beklentisi yanında temiz ve sağlıklı bir çevre aradığını da ifade eden TIRIL, başta hava, su ve toprak olmak üzere tüm doğal kaynakların üzerine titrenmesi ve bunları kirletebilecek her türlü etkinlikten kaçınılması gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sinop Üniversitesinden 40. Gerze Kültür ve Sanat Festivaline Bilimsel Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement