GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
"Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi
Sırbistan hükümetinin kararı değerlendirdiği toplantıdan detaylar "Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi
Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic:
"Kararın ardından, Bosna Hersek'teki Sırp halkının kaderi etkilenebilir"
Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik:
"Kararın, Bosna Sırp Cumhuriyeti üzerinde yan etkisi olmamalı"
Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic hakkındaki 40 yıl hapis cezası vermesinin yankıları sürüyor.
Kararın ardından yazılı açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Sırbistan'ın Dayton Barış Antlaşması'na uygun olarak davranmaya devam edeceğini belirterek, Bosna Hersek'teki tüm Sırp siyasilere, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) ve Sırp halkının geleceği adına ortak hareket etmeleri çağrısında bulundu.
Kararın RS'nin geleceğini etkilememesi gerektiğini kaydeden Nikolic, "Kararın ardından, Bosna Hersek'teki Sırp halkının kaderi etkilenebilir." ifadesini kullandı.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Mladen İvanic de düzenlediği basın toplantısında, Karadzic hakkındaki kararın barışın sağlanmasına değil, aksine radikalleşmeye neden olabileceğini savundu. Mahkemenin Sırplara yönelik savaş suçlarına yanıt vermediğini kaydeden İvanic, "Tek taraflı alınan kararlar, ileride savaşın sadece tek bir halk üzerine uygulandığı düşüncesini doğuracaktır. Dolayısıyla, ülkede savaşın izleri hiçbir zaman için bitmeyecektir." dedi.
RS Başkanı Milorad Dodik ise yaptığı açıklamada, Karadzic hakkındaki kararın "adil olmadığını" savunarak, Sırp halkına karşı işlenen suçlardan hiç kimsenin ceza almadığını ileri sürdü.
Verilen cezaların kişilerin kendi sorumluluğunda olduğunu ve RS'de yaşayan Sırp halkını etkilememesi gerektiğini belirten Dodik, "Kararın, RS üzerinde yan etkisi olmamalı" ifadesini kullandı.
Sırbistan hükümeti kararı görüştü
Bu arada, Sırbistan hükümeti de Karadzic'e verilen hapis cezasını değerlendirmek üzere Belgrad'da toplandı.
Toplantının ardından hükümet adına açıklama yapan Adalet Bakanı Nikola Selakovic, eski Yugoslavya'nın dağılma sürecinde yaşanan çatışmalarda hayatlarını kaybeden sivilleri saygıyla andıklarını belirterek, "Sırbistan hükümeti, Sırp birliklerinin işlediği suçları kınadığı gibi, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te Sırplara yönelik suçları da kınamaktadır" dedi.
Lahey'deki karar ve gerekçeleri hakkında hükümet olarak yorum yapmanın doğru olmadığını söyleyen Selakovic, Sırp halkı üzerinde uygulanan zulümlerin büyük bir çoğunluğunun mahkeme tarafından ele alınmamasının acı bir tadı olduğunu ifade etti.
Sırp halkının barış yanlısı olduğunu ve geçmişte yaşananları geçmişte bırakmak istediklerini kaydeden Selakovic, Sırbistan'ın istikrarı ve barışı desteklemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
ICTY Hakimler Konseyi, dün görülen karar duruşmasında, Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kurallarını ihlal etmek suçlarından 40 yıl hapse mahkum etti.
Karadzic, 11 maddelik iddianamedeki 10 suçlamadan sorumlu tutulurken, iddianamenin ilk maddesindeki Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım işlendiği suçlaması "delil yetersizliği" nedeniyle Hakimler Konseyince reddedildi.
Dolayısıyla Karadzic, Srebrenitsa'da 1995 yılının temmuz ayında yaşanan soykırımın yanı sıra "insanlığa karşı suç" başlığı altında sürgün, etnik temizlik, katliam, sınır dışı etmek, insanlık dışı eylemlerde bulunmak ile "savaş kurallarının ihlal edilmesi" başlığı altındaki katliam, terör, sivillere yönelik saldırılar ve esir almak suçlarından hüküm giydi.
Son Dakika › Güncel › Sırbistan Hükümeti, Karadzic'e Verilen Hapis Cezasını Görüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?