Sivas olaylarında hayatını kaybedenler, Kadıköy'de anıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, bazı siyasi partiler ve sendikaların üyeleri, Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 22. yılı nedeniyle Moda'daki Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda bir araya geldi.
Slogan atan gruptakiler, olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak Kadıköy Meydanı'na kadar yürüdü. Saygı duruşu ve semah gösterisi sonrası, Sivas olaylarında hayatını kaybedenler isimleri tek tek okunarak anıldı.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, yaptığı konuşmada, Sivas olaylarının 22. yılında yaraların sarılmadığını anlatarak, "Devam eden dava süreçleri, tutuklamalar, gözaltılar, serbest bırakılanlar, yakalanamayanlar, ölünce ortaya çıkanlar ve zaman aşımı... 22 yıl böyle geçti. Sivas olayları 22 yıl önce aydınlığa, bilime, sanata, gençliğe ve geleceğimize bir saldırı niteliği taşımaktadır" diye konuştu.
Düzgün, Madımak Oteli'nin "utanç müzesi" yapılmasına izin verilmediğini belirterek, "Bu dava mahşere kalmayacak. Bu davanın hakimi ve savcısı bizleriz. Bu davayı bizler göreceğiz ve bizim vicdanımızda karar bellidir. Madımak utanç müzesi yapılmadan biz her gün yanmaya devam edeceğiz" dedi.
Olaylarda hayatını kaybeden Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen de Madımak Oteli'nin müze olmasını istediklerini söyleyerek, yetkililerin buna müsaade etmesini istedi.
CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal ve Onursal Adıgüzel'in de destek verdiği etkinlik, konuşmaların ardından sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Sivas Olaylarının 22. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?