'sinema İZLEMEK İSTEMİYORUZ'
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın ilk duruşması Akhisar'da olaylı başladı. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tanık ve sanık avukatlarının yanı sıra 37 tutuksuz sanıktan 33'ü katıldı. Tutuklu bulunan 8 sanık ise, SEGBİS (Ses ve görüntü bilişim sistemi) ile Aliağa Şakran Cezaevi'nden duruşmaya katıldı.
SALONA POLİS ÇAĞRILDI
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın başında, müdahil olarak katılan ailelerin de yine isimleri tek tek kayda alındı. Bu işlemin bitmesinin hemen ardından mahkeme başkanı "Tamam mı?" sorusunu yöneltmesinden sonra salon biranda karıştı. Bu soruya işçi yakınlarından birisi, "301 kişi biter mi?" diyerek tepki gösterdi. Bu söz üzerine bütün salondaki onlarca işçi yakını hep birlikte ayağa kalktı. "Biz burada sinema izlemek istemiyoruz. Takım elbiselerini giyip nasıl karşımıza çıktılar? Sanıkların buraya getirilmesini istiyoruz" diye bağırdı.
SANIK AVUKATLI DURUŞMADAN ÇIKTI
Bu gelişme üzerine işçilerin yakınları, ayrıca sanık avukatlarının bulunduğu alana doğru gitmek istedi. Mahkeme başkanının talebi üzerine içeriye polis girdi. Ayrıca sanık avukatları da can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle dışarıya çıktı. Milletvekillerinin de bu sırada görüntü aldığı dikkat çekti.
YARGILAMA BAŞKA YERE ALINIR DİYE YATIŞTIRDILAR
Olayların büyümemesi için işçi ailelerinin avukatları araya girdi ve olayların devam etmesi halinde, güvenlik gerekçe gösterilip duruşmaların başka bir ile alınabileceğini, bunun için sakin olmaları gerektiğini söyleyip madenci yakınlarını sakinleştirdi. Ardından da işçi ailelerinin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı söz aldı.
Kozağaçlı, mahkemelerin Türkiye'de bu tür toplumsal olaylardan hep kaçtığını söyleyip, "Ama siz başından beri bu duruşmayı yapmak için çabaladınız. Buraya mahkeme salonu yaptırdınız. Adil yargılama yapacağınızdan şüphemiz yok. Ama aileler bunu bilmez. Onlar sanıkların burada olmasını ister. Onların gözlerinin içine bakmak ve hesap sormak ister. Ailelerin tepkisi bundandır. Onun için tutuklu sanıkların da buraya getirilmesini talep ediyoruz. Adil yargılama yapacağınız ancak bu şekilde gösterirsiniz" dedi.
Sanık avukatlarının salonu terk etmelerini de eleştiren Kozağaçlı, "Avukatların ve sanıkların can güvenliğinin sorumlusu biziz. Teminatı biziz. Onlar işçilerin canlarını korumadılar, ama biz onlarınkini koruruz. Avukatların böyle dışarıya çıkmaları tehlikeli. Çünkü önlerinde hem milletvekilleri, hem sendikacılar vardı. Ayrıca bariyerler vardı. Aileler bir şey yapmayacaklardı" dedi.
Avukatlardan Zeynel Balkız ile diğer avukatlar ise, kami görevlileri hakkında da soruşturma açılmasını ve onlarla ilgili ne gibi gelişmeler bulunduğunun sorulmasını talep etti.
TUTUKLU SANIKLAR DURUŞMAYA GETİRİLECEK
Bu talepler üzerine ailelere seslenen mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanıkların mahkeme salonuna getirilmemesiyle ilgili kararlarının yanlış anlaşıldığını, kararlarında can güvenliğini gerekçe göstermediklerini, bunun farklı yansıtıldığını söyledi. Aytaç Ballı ayrıca, "Sayın aileler, lütfen sakin olun ve mahkememize güvenin" dedi. Duruşma savcısının avukatlardan gelen taleplere, itirazının olmadığını söylemesiyle de mahkeme başkanı duruşmaya 5 dakika ara verdi.
Aranın ardından mahkeme başkanı Aytaç Ballı, SEGBİS sistemiyle ifadelerin alınamayacak olmasından dolayı tutuklu sanıkların da duruşma salonuna getirilmesine, kamu görevlileri hakkındaki soruşturmanın akibeti için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına karar verip duruşmayı 15 Nisan'a erteledi. Duruşma bittikten sonra aileler bu kez de tutuksuz sanıklara tepki gösterip salondan ayrıldı. - İse
Son Dakika › Güncel › Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği 45 Sanıklı Dava, Akhisar'da Başladı (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?