Sosyologların Sabır Taşı Çatladı
KPSS 2013/1 atama kılavuzundaki toplamda 31 sosyolog sayısı, sosyologlar adına bardağı taşıran son damla olmuştur. Buna ek olarak türev meslekler içerisinde kendisine en adaletsiz davranılan meslek grubu sosyoloji olunca da olay daha vahim bir hale gelmiştir.
Son dönemlerde yaşanan travmatik toplumsal sorunlar karşısında yetkililerin uzun süredir akıllarına gelmeyen sosyoloji bilim sahasının ismi sıkça anılır hale gelmiştir. Böyle olmasına rağmen yine de ne hikmetse bu adaletsiz alım şeklinden vazgeçilmemiştir.
Bu yaşatılan tüm menfi hususlar yetmezmiş gibi:
1)Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ihdas edilen 180 sosyolog kadrosu iptal edilmiş,
2)Ülke tarihinde ilk defa Adalet Bakanlığı 370 sosyolog alımı yapacağını açıklamış; ancak bu alımları KPSS puan üstünlüğü esasına göre gerçekleştirmemiştir. Bu da birçok kimsenin vicdanını rahatsız etmiştir,
3)Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yayınladığı "Sosyal Hizmetler Merkezi" yönetmeliğinde sosyolog, sosyal hizmet, psikolog gibi branşları aynı kategori içerisinde değerlendiriyor gibi görünse de KPSS 2013/1 atamasında sosyologlara 20,diğer meslek gruplarına neredeyse bu sayının 10 KATI kadar kadro ayırmakta bir beis görmemiştir. Ayrıca, burada sorulması gereken asıl soru da şudur: Madem 20 sosyolog kadrosu bu Bakanlığa yetiyor, o halde Bakanlık müdürlüklerine alınması planlanan Ek ders karşılığı personeli (Ucuz iş gücü) nasıl izah edeceksiniz?
Anayasa'nın 49. Maddesi gereğince
"Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır."
Bu Anayasal hak çerçevesinde şunu sormak istiyoruz:
· 40.000 sosyoloji mezununu senede 30 sosyolog alarak eritebilecek misiniz?
· Sosyologlara reva görülen bu kadim adaletsizliği nasıl önleyeceksiniz?
· Her yıl binlerce sosyoloji mezunu verilmemesi için bir eğitim programınız mevcut mu?
An itibariyle, tüm bu yaşanan sıkıntılar ile ilgili, on binlerce sosyoloji mezunu seslerini yetkililere şimdiye değin duyuramadıkları veya sorunlarına kulak tıkandığı gerekçeleri ile haklarını alana inerek arama ve seslerini duyurma yoluna gitmek için bizden, Derneğimizin öncülüğünde eylem yapmayı talep etmektedirler. Bu talep en tabii hakları (Anayasanın 34.maddesi -Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı- ) olmasına rağmen biz mesleki birlik olarak bu isteği yerine getirmeden önce yetkililerle bir araya gelip diyalog süreci ile sosyologlarımızın bu sorunlarına çözüm bulmak istiyor ve tüm sorumluları ivedilikle göreve davet ediyoruz.
Son Dakika › Güncel › Yeniden Sosyoloji Derneği'nden Yetkililere Çağrı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?