Soydaşlar Bulgaristan'ın Yeni Cumhurbaşkanı İçin Sandık Başına Gitti - Son Dakika
Son Dakika Logo

Soydaşlar Bulgaristan'ın Yeni Cumhurbaşkanı İçin Sandık Başına Gitti

Soydaşlar Bulgaristan\'ın Yeni Cumhurbaşkanı İçin Sandık Başına Gitti
30.10.2011 14:32

Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2'nci turu için, Türkiye'de yaşayan soydaşlar Trakya'da kurulan 14 oy verme merkezinde sandık başına gitti.

Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2'nci turu için, Türkiye'de yaşayan soydaşlar Trakya'da kurulan 14 oy verme merkezinde sandık başına gitti.

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı seçimi için Edirne, Tekirdağ ve Çorlu İlçesi, Kırklareli ile Lüleburgaz ilçelerinde okullarda sandık kuruldu. Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşı olanlar saat 08.00'den itibaren oy vermek için sandıkların bulunduğu okullara gitti. Oy kullanmak isteyen soydaşlar, ilk olarak sandık kurulları tarafından verilen oy kullanmak istediklerine ilişkin dilekçeleri doldurdu. Daha sonra sandık kurulu tarafından yapılan pasaport ve kimlik kontrolleri ardından seçmenler, geçen hafta yapılan ilk tur seçimlerinde en yüksek oyu alan 2 cumhurbaşkanı adayının isminin yer aldığı oy pusulalarını alarak oy verdi. Bulgaristan vatandaşı seçmenler, kapalı perde arkasında seçmek istedikleri adayın yanına kalemle işaret koyarak oy verdi.

Seçimler için Edirne 75'nci Yıl İlköğretim Okulu'nda yeniden sandık kurulduğunu belirten Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hikmet Çavuşoğlu, yaklaşık 1000 kişinin oy kullanmasını beklediklerini söyledi. Çavuşoğlu, şöyle dedi:

"Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları sadece cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanabiliyor. Son çıkarılan Bulgar yasasına göre, yerel seçimlerde oy kullanabilmek için 4 ay kesintisiz ikamet zorunluluğu konuldu. Bu nedenle buradaki Türkler Bulgaristan'daki yerel seçimlerde oy kullanamaz duruma geldi. Geçen hafta yapılan ilk tur seçimlerinde yüzde 51 olan barajı geçilemediği için ikinci tur seçimleri yapılıyor."

Seçim için Tekirdağ şehir merkezinde Süleymanpaşa İlköğretim Okulu'nda, Muratlı ve Malkara İlçeleri' de birer, Çorlu İlçesi'nde ise 6 sandık kuruldu. Tekirdağ Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Başkanı Şaban Çolak Tekirdağ merkezde şu ana kadar 250 kişi oy kullandığını ifade etti. Tekirdağ ve Şarköy, Muratlı, Malkara ve Yeniçiftlik'te oy kullanma işleminin akşam saat 19.00'a kadar süreceğini belirten Çolak, "Oy kullanan soydaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Oy kullanma süresi sonuna kadar 500 oy kullanılmasını umut ediyorum. Dernek olarak Bulgaristan Hak ve Özgürlük Hareketi liderinin yapmış olduğu açıklamaya göre 8 no'lu aday İvaylo Georgiev Kalfin'i destekliyoruz."

Çorlu'da sandıklarda öğle saatlerinde yoğunluk yaşandı. Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov'da oy kullanılan sandıkların bulunduğu Vehbi Günaştı İlköğretim Okulu'na gelerek seçim görevlilerinden bilgi aldı. Popov daha sonra sandıkların bulunduğu diğer okulları gezdi.

Kırklareli'nin Lüleburgaz ve Babaeski İlçeleriyle Büyükkarıştıran Beldesi'nde birer sandık kurularak oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Yaklaşık bin kişinin oy vermesi beklenen seçimler sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Oy kullanma işlemi akşam saat 19.00'a kadar devam edecek.

2 ADAY VAR

Bulgaristan'da geçen hafta yapılan ilk tur seçimlerinde, 22 aday arasından iktidardaki GERB partisinin adayı Rosen Plevneliev yüzde 40,5 oy aldı. Onu yüzde 28,9 oy alan ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı eski dışişleri bakanlarından İvaylo Kalfin izledi. Bugün tamamlanacak oy verme işleminin ardından en yüksek oyu alan aday Bulgaristan'ın yeni Cumhurbaşkanı olacak. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soydaşlar Bulgaristan'ın Yeni Cumhurbaşkanı İçin Sandık Başına Gitti - Son Dakika


Advertisement