Sudan Hükümet Sözcüsü Ahmed Bilal Osman düzenlediği basın toplantısında, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in dün "Güney Sudan'ın, Sudan toprakları üzerinden petrol ihracatı yapmasını durdurma kararının" pratik olarak iki ülke arasında imzalanan ve 9 anlaşmayı kapsayan protokolün feshedilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Petrol pompalama işleminin 60 gün içinde durdurulacağını söyleyen Osman, Güney Sudan'ın Sudan'dan ayrıldığı 2011 yılından bu yana güneyin petrolünün ülkenin bütçe girdisi içinde yer almaması nedeniyle pompalamanın durdurulmasının Sudan ekonomisini çok etkilemeyeceğini kaydetti.
Osman, Sudan hükümetinin, Güney Sudan'ın isyancılara desteğini durdurması halinde petrol geçişinin yasaklanması kararından vazgeçmeye hazır olduğunu da vurguladı.
Devlet Başkanı Beşir dün, Güney Sudan'a 15 gün süre tanıdıklarını ancak bu süre zarfında Cuba hükümetinin ülkesindeki isyancılara desteğini sürdürmesi nedeniyle petrol transferini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.
Güney Sudan, Beşir'in tehdidinin iki ülkenin geçen yıl eylülde imzaladığı işbirliği anlaşmasının ruhuna aykırı olduğunu belirterek isyancılara destek oldukları iddialarını yalanlamıştı.
Sudan ve Güney Sudan arasında geçen martta imzalanan ve 9 anlaşmayı kapsayan işbirliği protokolü gereğince, Güney Sudan'ın petrolünü Sudan üzerinden transfer etmesi ve iki tarafın ülkelerindeki isyancıları desteklememesi öngörülüyordu. - Hartum
Son Dakika › Güncel › Sudan, Güney Sudan'la İmzaladığı Anlaşmaları İptal Etti - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?