Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde aşure kaynatıldı.
İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği (İSBEK) tarafından Fatih Kocamustafapaşa'daki Sümbül Efendi Merkez Tekkesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, büyük kazanlar içinde aşureler kaynatıldı, ilahiler okundu.
İSBEK Yönetim Kurulu Üyesi araştırmacı-yazar M. Fatih Çıtlak, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'un fethinden sonra tekkede kaynatılan aşurenin ehlibeyt gönüllülerine ve İstanbullulara dağıtıldığını söyledi.
Geçen sene ilk defa gerçekleştirdikleri faaliyetin ne kadar önemli olduğunu fark edemediklerini belirten Çıtlak, "Bu fırsatı verdiği için Allah'a şükrederiz. Kendi aidiyet duygumuzla bağlı olduğumuz köklerle buluşmak bizi sevindirmişti ama AŞ pişirmenin, burada yapılan merasimin bu kadar tesirli olabileceğini biz bile düşünmemiştik. Ülkenin dört bir tarafından, İstanbul'un birçok yerinden hatta Balkanlar'dan, yurt dışından bu aşk geleneği hakkındaki anlattıklarımız, o kadar güzel dönüşler aldı ki, siyasetçisinden öğretmenine, kanaat önderine kadar, 'aşure gibi hep beraber pişmemiz' sözü neredeyse artık herkesin söylemi oldu" diye konuştu.
Aşurenin birlik ve beraberlik için çok önemli olduğunu aktaran Çıtlak, "Allah'a hamd ederiz ki bize bu günleri nasip etti. Hem bu geleneği yaşatıyoruz hem de bizden sonrasına miras bırakabileceğimiz düşüncesi ve bu ocağın tütmesi, en azından bulunduğumuz mevki itibarıyla bizi çok mutlu etmektedir" ifadesini kullandı.
İstek ve hedeflerinin, insanların gönüllerinin birbirine yaklaşması olduğunu vurgulayan Çıtlak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İsteğimiz, hedefimiz, hangi cinste, hangi kıvamda olursa olsun gönüllerin bir aş, bir millet, bir ruh olma esprisini burada kazanmasıdır. Eskilerin bir tarifi var, 'muteaddit bedenlerde tek bir ruh, birçok bedende tek bir ruh olarak yaşamak'. Önceden bunu başarmışız, bir 'kızıl elma' dediğimizde ne kastettiğimizi bilirmişiz, bayram denildiğinde İtri'nin bestesiyle söyler buluşurmuşuz. Bir aşk, bir hüzün olduğunda, sevinç olduğunda doğusundan batısına herkes, aynı hassasiyeti gösterirmiş. Tek tip insan olmayı konuşmuyoruz, güzellikte birleşerek tek olmayı konuşuyoruz. İşte bunun aşuredeki remzi budur. Yemek pişirirken bile nafile ibadet ruhunu insanlara aktaran ecdadımız, ibadet ederken ve insanları kucaklarken nasıl bir muhabbet içinde olmamız gerektiğini düşündürüyor. İnsanımıza burada pişirdiğimiz aşla daha ne gibi katkılar yapabiliriz, biz bir yerinden tuttuk, burada hale hale etrafına yayarak gidiyoruz. Mevlam, daha farklı aşlarda aşkı bulmayı nasip eylesin."
Kaynatılan yaklaşık 3 bin 500 kilogram aşure, yarın dağıtılmak üzere soğutulmaya bırakıldı.
İstanbul'un fethinden sonra Sümbül Efendi Tekkesi'nde başlayan aşure kaynatma geleneğine 93 yıl öncesine kadar kesintisiz devam edilmiş, aşure kaynatma geleneği geçen yıl yeniden başlatılmıştı.
Son Dakika › Güncel › Sümbül Efendi'de Aşure Kaynatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?