Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Zakri - - Son Dakika
Güncel

Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Zakri -

Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Zakri -

EMRE GÜRKAN ABAY/MUHAMMET FARUK ALAGAŞ - Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Yaser Zakri, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) hakimiyetindeki bölgeleri ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) dış istihbarat güçlerine hizmet ettiğini belirterek, "Artık IŞİD'in Esed rejimi ve İran istihbaratıyla birlikte hareket ettiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

21.01.2014 16:34

EMRE GÜRKAN ABAY/MUHAMMET FARUK ALAGAŞ - Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Yaser Zakri, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) hakimiyetindeki bölgeleri ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) dış istihbarat güçlerine hizmet ettiğini belirterek, "Artık IŞİD'in Esed rejimi ve İran istihbaratıyla birlikte hareket ettiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

IŞİD'in dış güçler tarafından oluşturulduğuna dikkati çeken Zakri, "Yaklaşık 6 ay önce ortaya çıkan IŞİD, silahlarını rejime değil Suriye halkına yöneltti. Suriye'deki gençleri kandırarak kendilerine taraftar topladılar ama yöneticilerinin kim olduğu ve neye hizmet ettiklerini artık herkes biliyor. El-Kaide'ye mensup olmadıklarını da biliyoruz. Çünkü El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'ye tabi olmadıklarını kendileri ifade ediyorlar. Tamamen dış güçlerle oluşturulmuş, Esed rejiminin elinin ulaşamadığı yerlerde Esed lehine faaliyetlerde bulunan bir örgüt" ifadesini kullandı.

Zakri, "IŞİD, Cerablus'ta olduğu gibi tüm güçlerini bir bölgeye yoğunlaştırdığı için başarılı olabiliyor. Ama bunlar geçici durumlardır. Diğer bölgelerdeki askerlerimizi bu bölgeye sevk ettiğimiz için kısa sürede bölgenin hakimiyetini tekrar kazanacağız. Bunu fırsat bilen Esed yönetimi devrimci güçlerin elinde bulundurduğu bölgeleri geri almak için kullandı. Ama başarılı olamadı. Bu gelişmeler yeni bir oluşum olan 'Mücahitler Ordusu'nun kurulmasına sebebiyet verdi ve Suriye halkı yeni bir mücadeleye daha başlamış oldu" diye konuştu.

-"İran, arabulucu olamaz"-

Zakri, Cenevre 2'de arabulucu olması yönünde İran'a teklifte bulunulduğunu belirterek, İran'ın arabulucu olamayacağını şu sözlerle ifade etti:

"İran, bu savaşın bir parçası. Biz, Suriye'de İranlılarla savaşıyoruz. Suriye halkından kimse artık Esad rejimini desteklemiyor. Başta İran ve Hizbullah olmak üzere pek çok dış güçle aynı anda savaşıyoruz. 3 sene boyunca çok zor şartlarda mücadele sürdürmemize rağmen direncimiz kırılmadı. Mücadeleci ruhumuz ilk günkü gibi devam ediyor."

Suriye halkını görmezden gelen Uluslararası bazı güçlerin Esed rejimine destek verdiklerini vurgulayan Zakri, "Esed rejimi, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek Cenevre 2'ye kadar mümkün olduğunca çok toprak işgal ederek konferansa avantajlı girmek istiyor. İddia ettikleri ateşkes anlaşmasıyla bizim hareketlerimizi kısıtlayarak elimizdeki bölgeleri tekrar almak istiyorlar. Batı ülkelerinde bu konferansa katılmamız yönünde baskı yapılıyor ama Suriye'de neler olup-bittiğini bilmiyorlar" ifadelerini kaydetti.

-"Sadece başkaldırı değil, savaş hüküm sürüyor"-

Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Zakri, Esed rejiminin Yermük sığınma kampı başta olmak üzere birçok kampta BM'den gelen yardımların ulaştırılmasına izin vermediğini belirterek, "Esad savaşta uyguladığı her harekette güvenilmez olduğunu bir defa daha kanıtlıyor" şeklinde konuştu.

Zakri, "Suriye'de sadece bir başkaldırı değil, savaş hüküm sürüyor. Bunun sebebi ise insan haklarına sahip çıkmayan uluslararası kamuoyunun duruma müdahale etmemesidir. Suriye devrimimizdeki ilk yılımızda eğer uluslararası kamuoyu bir tepki koymuş olsaydı şimdi bu noktada olmayacaktık. Dünya devletleri insan haklarına sahip çıkmıyor" dedi.

Özgürlüğün Suriye halkının da hakkı olduğunu savunan Zakri, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz de Türk halkı gibi özgürlüğü seviyoruz. Esed rejimiyle olan mücadelemiz devam edecek. Bu zalim rejime 50 sene katlandık ama halen dünya bizi sadece seyrediyor. İnşallah el ele bunu zafere götürücez. Bin kilometrelik sınırımız olan Türk halkına şunu anlatmak istiyoruz; biz bu savaşı sadece kendimiz için değil tüm İslam alemi adına sürdürüyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Ulusal Koalisyonu Gaziantep Temsilcisi Zakri - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement