Paula Astih - Ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeliler, mülteci kamplarında zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Savaşın en büyük mağduru, her zaman olduğu gibi yine çocuklar oluyor.
"Gelin halka olalım/Uzaklara yol alalım"... deyip, el ele halka tutuyor, savaşın mağduru çocuklar. Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Şatilla mülteci kampında bulunan Suriyeli çocuklar, bu şarkılarla savaşın izlerini unutmaya çalışıyor. Kampta, çocuklar için hazırlanan mütevazı sınıflarda, oyunlar, şarkılar ve danslarla savaşın çocukların zihinlerinde bıraktığı etki unutturulmaya çalışılıyor.
"Yardım, Hemen Şimdi" isimli sosyal yardımlaşma kurumu, Şatilla mülteci kampında yaklaşık 3 aydan bu yana, 190'dan fazla Filistinli ve Suriyeli çocuğa, yabancı dil eğitimi vererek, resim, şarkı ve tiyatro etkinlikleriyle birlikte hoş vakit geçirmelerini sağlıyor.
Aynı zamanda projeyi finanse eden "Yardım, Hemen Şimdi" üyelerinden Ali Haydar,"Burada çocuklara, okuma yazma dersleri veriyoruz. Bu çocuklar, savaştan kaçmış, her türlü imkandan yoksun çocuklar. Çocukları her gün, yaşlarına göre üç gruba ayırıyoruz. Çocukların hepsi 14 yaşın altında. Ancak yemek veremiyoruz, ne yazık ki imkanlarımız buna elvermiyor" dedi.
-Çocuklara psikolojik destek-
Çocukların çoğunun psikolojik sorunlarının olduğunu ifade eden Haydar, bunun yaptıkları resimlere yansıdığını ve çocukların resimlerde bomba, tank, ölüm ve kan konularını işlediklerini söyledi. Haydar, merkeze her hafta bir çocuk doktorunun yanısıra, bir de psikiyatrın geldiğini belirtti.
Sıra, masa ve tahtadan oluşan 3 küçük sınıftaki onlarca çocuktan Nur, Suriye devriminin bayrağını çizmekte ısrarlı. Küçük Nur, "Esed zulmünden kaçtık. Onun için özgürlük bayrağımızın resmi çizdim. Esed, evimizi bombaladı" diye konuştu.
Hale ismindeki bir diğer Suriyeli çocuk ise ülkesindeki bombalardan kaçarak buraya geldiğini, evini ve arkadaşlarını çok özlediğini, en kısa zamanda dönmek istediğini söyledi.
Öğretmenleri ise çocukların sosyal ve ekonomik zorluklar başta olmak üzere pek çok sıkıntı içinde yaşadığına işaret ederek, kamptaki çocukların birçok sorununun bulunduğunu kaydetti.
Gözlerimiz çocukların gözlerinde, artık anlamını yitiren gülümsemeleri ararken, duvarda asılı bulunan "Hayal Odası" yazılı levha dikkati çekiyor.
Tercüme: Meryem Kasım
Yayıncı: Eyüphan Kılıç - BEYRUT
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Çocukların 'Hayal Odası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?