Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'ın Kızı Ozoda Senatör Oldu - Son Dakika
Güncel

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'ın Kızı Ozoda Senatör Oldu

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın kızı Ozoda Rahman, Duşanbe İl Meclisi üyeleri tarafından senatör seçildi.

30.05.2016 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın kızı Ozoda Rahman, Duşanbe İl Meclisi üyeleri tarafından senatör seçildi.

Duşanbe Valiliği Basın Bürosundan yapılan açıklamada, hafta sonu Tacikistan Merkez Seçim ve Referandum Komisyonu Başkanı Bahtiyar Hudoyorzade'nin de katılımıyla Duşanbe İl Meclisi toplantısının yapıldığı belirtildi.

Toplantıda Ozoda Rahman, Duşanbe İl Meclisi'nde oy birliğiyle Tacikistan Parlamentosu'nun üst kurulu olan Milli Meclis üyeliğine seçildi.

Rahman, ocak ayından bu yana Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı olarak görev yapıyordu.

Büyükelçi unvanı da bulunan 1978 doğumlu Ozoda Rahman, Tacikistan Ulusal Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 2004-2005 yıllarında ABD'de eğitim gördü. 2005-2007 yılları arasında ülkesinin Washington Büyükelçiliği'nde Kültür ve Eğitim Ataşesi, 2007-2009 yıllarında da Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İdaresi Müdürü olarak görev yaptı. Rahman, 2009-2014 yıllarında dışişleri bakan yardımcısı, 2014 yılından başlayarak da dışişleri bakanı 1. yardımcısı görevlerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın 9 çocuğu bulunuyor. 27 yaşındaki büyük oğlu Rustam Rahman, Mali Kontrol ve Yolsuzlukla Mücadele Kurulu Başkanı olarak görev yaparken kızı Zarrina da Tacikistan Ulusal Televizyon Kanalında sunuculuk yapıyor.

Tacikistan'da 23 Mayıs'ta anayasada 40'a yakın değişiklik için referandum yapılmıştı.

Merkezi Seçim Komisyonu'nun yüzde 94,5 oranıyla kabul edildiğini açıkladığı anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı Rahman'a, "Ulusun Lideri" statüsü gereği sınırsız kez cumhurbaşkanı olma hakkı tanınması ayrıca cumhurbaşkanı adayı olmak için yaş sınırının 35'ten 30'a indirilmesi gibi maddeleri içeriyor.

Bir kişinin iki defadan fazla cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklayan maddenin bulunduğu Tacikistan Anayasası'ndaki değişiklikle "Ulusun Lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı Rahman'a bu kısıtlama uygulanmayacak.

Cumhurbaşkanı adayı olmak için şart koşulan yaş sınırının düşürülmesiyle 2020 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 33 yaşını dolduracak Cumhurbaşkanı Rahman'ın büyük oğlu Rustam Rahman'ın aday olmasının yolu da açıldı.

Tacikistan Yüksek Konseyi Başkanı olarak 1992 yılında ülke yönetimine geçmesinin ardından 1994 yılında cumhurbaşkanı seçilen 63 yaşındaki Rahman, 1999'da yapılan seçimi de kazanarak bu görevini sürdürdü. 2003 yılında düzenlenen referandumla iki kez daha cumhurbaşkanı seçilme hakkını elde eden Rahman, 2006 ve 2013 yıllarında yeniden cumhurbaşkanı oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'ın Kızı Ozoda Senatör Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement