Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Tacikistan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Yeterli imza toplanamadığı için seçimlere katılamayacak olan Babanazarova: "Seçim öncesi sürecinde bana, sanki İmamali Rahman değil, belki de tüm devlet kurumları rakip oldu"

11.10.2013 21:38

Tacikistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimi için yeterli imza toplanamadığı için aday olamayan, muhalefetin desteklediği insan hakları savunucusu Aynihal Babanazarova, 6 Kasım'da yapılacak seçim öncesi süreçte kendisine "sanki Cumhurbaşkanı İmamli Rahman'ın değil, belki de tüm devlet kurumlarının rakip olduğunu" belirtti.

Cumhurbaşkanı adaylarının resmen kayda alınma sürecinin sona ermesinin ardından, seçimlere katılamayacağı kesinleşen Aynihal Babanazarova, düzenlediği basın toplantısında, bu yolun çok zorlu olduğunu önceden bildiğini ancak bu kadar fazla engel ve zorlukla karşılaşacağını tahmin edemediğini belirtti.

Babanazarova, engellerin her yerde ve her düzeyde olduğunu, bu çerçevede televizyon kanallarında İslami Uyanış Partisi aleyhinde programlar hazırlandığını, imza listelerinin verilmesinin geciktirildiğini, ilçe ve şehir belediye başkanlarının her türlü engeli çıkardığını ve böylece imza toplama sürecinin zorlaştığını vurguladı.

İslami Uyanış Partisi ve ülkedeki çok sayıda sivil toplum örgütünce desteklenen Babanazarova, seçimlerde Cumhurbaşkanı Rahman ile sadece kendisinin rekabet edebileceğine değinerekri, resmen kayda alınan adayların ise Rahman'ın ekibinden olduğunu öne sürdü.

Babanazarova, daha önce ülkedeki seçmen sayısının 4 milyon 20 bin olarak açıklandığını belirterek, toplam seçmen sayısının yüzde 5'i oranında imza topladıklarını, ayrıca yurt dışındaki göçmen işçilerden imza toplanmasına izin verilmediğini söyledi. Böylece kendilerinin gereken imza sayısına ulaştıklarını ileri süren Babanazarova, ancak nedense Merkez Seçim Komisyonu'nun toplanması gereken imza sayısını daha önceden 210 bin olarak belirlediğini dile getirdi.

Bir gazetecinin, Merkez Seçim Komisyonu'nun, kendini cumhurbaşkanı adayı olarak kayda almasına ilişkin karar vermesi durumunda seçimlere katılıp katılmayacağıyla ilgili sorusu üzerine Babanazarova, artık hiçbir koşulda komisyonun böyle bir jestini kabul edemeyeceğini dile getirdi.

-Seçimde 6 aday yarışacak

Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın dördüncü kez cumhurbaşkanı koltuğuna oturmak için yarışacağı seçimlerde, 6 aday mücadele edecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabilmek için gereken imzayı toplayan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ekonomik Reformlar Partisi'nden Alim Babayev, Çiftçiler Partisi'nden Talibek Buhariyev, Sosyalist Parti'den Abduhalim Gaffarov, Komünist Parti'den İsmail Talbakov ve Demokrat Parti'den Saidcafar İsmanov'un resmen aday oldukları daha önce duyurulmuştu.

Tacikistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabilmek için aday adayının toplam seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül eden 210 bin imza toplaması gerekiyor. Merkez Seçim Komisyonu, imzaların teslim edilmesi için 7 Ekim tarihine kadar süre vermiş, daha sonra bu süreyi 10 Ekim'e kadar uzatmıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement