Tarihi Köşk 'Av Müzesi' İçin Onay Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Köşk 'Av Müzesi' İçin Onay Bekliyor

Tarihi Köşk \'Av Müzesi\' İçin Onay Bekliyor

Selçuklular döneminde üst rütbeli komutanların 'av köşkü' olarak kullandığı 'Sedre Köşkü', 3 yıldır süren çalışmalar sonunda turizme kazandırılıyor.

26.04.2013 12:40  Güncelleme: 14:09

Antalya'nın Alanya İlçesi Demirtaş Beldesi'ndeki 'Sedre Köşkü' olarak bilinen tarihi av köşkünün turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi. Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat döneminde, üst rütbeli komutanların 'av köşkü' olarak kullandığı 800 yıllık Sedre Köşkü'nün 'av müzesi' olarak turizme kazandırılması için Demirtaş Belediyesi tarafından 2010 yılında çalışma başlatıldı.

Alanya Müze Müdürlüğü kontrolünde ilk olarak arkeolojik kazı çalışmaları yapıldı, ardından restorasyon projesi hazırlandı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderilen projenin onaylanması halinde ihaleye çıkarılarak restorasyon çalışmalarına başlanacak.

KAZILAR TAMAMLANDI

Demirtaş Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Aras, 2 katlı tarihi av köşkünün restore edilerek turizme kazandırılması için yapılan proje ve kazı çalışmalarına Antalya Valiliği'nin 120 bin TL aktardığını söyledi. Arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Başkan Aras şöyle dedi

Yüzyıllardır ayakta kalan ender tarihi eserlerden olan bu köşkü gelecek nesillere bırakmak istiyoruz. Bu amaçla Antalya Valiliği'nin maddi desteğini de alarak restorasyon için başlattığımız çalışmaları sürdürüyoruz. Kazı çalışmaları tamamlanan av köşkünün restorasyon projesini İstanbul'dan özel bir firmaya hazırlatarak Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderdik. Onaylandıktan sonra restorasyon ihalesini yapacağız.

PROJE HAZIR, ONAY BEKLİYOR

Projenin onaylanması halinde Antalya Valiliği'nin restorasyon işini ihaleye çıkaracağını dile getiren Aras şöyle devam ettiHacı Harman Deresi ile Sedre Çayı arasında yer alan av köşkünün restorasyon projesi hazır ve onay bekliyor. Bu tarihi yapının günümüze kadar ayakta kalması bölgemiz açısından büyük bir şans. Bu yüzden bu projeye önem veriyoruz. Köşkün yanında belediyeye ait 6 bin metrekare arsamız var. Müze çalışmalarının ardından bu arsaya atış poligonu yapmak istiyoruz. Bununla ilgili yatırımcıların teklifini bekliyoruz.

Av Müzesi'nin yaklaşık 600 bin TL'ye restore edilebileceğini kaydeden Başkan Aras, sözlerini şöyle tamamladı Restorasyon bittikten sonra av köşkünü 'avcılık müzesi' olarak turizme kazandıracağız. Burada ilk insanların kullandığı av malzemelerinden, günümüze kadar kullanılan her türlü av malzemesi teşhir edilecek. Farklı bir müze olacak. Yılda yaklaşık 50 bin turistin ziyaret ettiği Sapadere Kanyonu'nun ardından bu köşkün de turizme kazandırılması bölgemize önemli bir potansiyel kazandıracaktır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarihi Köşk 'Av Müzesi' İçin Onay Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement