Tarımda, İlaç Yerine Böcek Yiyen Böceklerle Mücadele - Son Dakika
Güncel

Tarımda, İlaç Yerine Böcek Yiyen Böceklerle Mücadele

Ankara Üniversitesinden üç araştırmacı, zirai mücadelede ilaç yerine kulanılmak amacıyla "faydalı böcekler" yetiştiriyor Ziraat mühendisi Dr. Tunca: "Elma iç kurdu, yeşil kurt, mısır kurda, orman arazilerinde zarar veren kelebek türünün yumurtasını da parazitleyebiliyor. Çok fazla tür üzerinde etkili olan bir böcek. Kimyasal ilaç kullanmadan bu faydalı böcekle zararlı böcekleri öldürmüş oluyoruz" Ziraat yüksek mühendisi Tatlı: "Faydalı böceklerle tüketiciler daha sağlıklı, pestisit kalıntısı olmayan ürünlere kavuşabilecek, mevcut doğal denge ve biyoçeşitlilik de korunacak"

23.07.2013 11:16

MERVE YILDIZALP - Ankara Üniversitesinden üç araştırmacı, tarımsal ilaçlara alternatif, faydalı böcekler yetiştiriyor. Proje kapsamında faydalı böcekler sayesinde, daha sağlıklı, pestisit kalıntısı olmayan ürünler yetiştirilebilecek. Faydalı böcekler ticari bir ürün haline getirilerek yurt içi ve yurt dışı pazarda üreticilerin hizmetine sunulacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknogirişim Sermayesi Desteğiyle, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden yüksek ziraat mühendisi Hatice Hilal Moran, ziraat münehdisi Dr. Hilal Tunca ve Ziraat yüksek mühendisi Şahin Tatlı, TEKNOPARK bünyesinde üç ayrı şirket kurdu.

Araştırmacılar, tarımsal ilaçlara alternatif özellik taşıyan böcekler yetiştirerek, tarım ilaçlarının neden olduğu olumsuz etkileri önemli ölçüde ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Ziraat Münehdisi Dr. Tunca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç kalıntılarının insan sağlığına zarar vermemesi için çevre dostu üretim tekniklerinin ve biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.

Tarımsal ürünlerdeki zararlı böceklerle mücadele etmek amacıyla proje geliştirdiklerini anlatan Tunca, kalite kontrol ve depolama çalışmalarıyla böceğin ekonomik, etkili kitle üretimini yapıp ticari bir ürün haline getireceklerini vurguladı.

Araştırma görevlisi Durlu ile yürüttükleri çalışmada, üç faydalı böcek ürettiklerini, biyolojik mücadele laboratuvarında ise 12 tür yetiştirdiklerini belirten Tunca, bu böceklerin birçok zararlı böcek üzerinde etkili olduğunu aktardı.

Tunca, "Elma iç kurdu, yeşil kurt, mısır kurda, orman arazilerinde zarar veren kelebek türünün yumurtasını da parazitleyebiliyor. Çok fazla tür üzerinde etkili olan bir böcek. Kimyasal ilaç kullanmadan bu faydalı böcekle zararlı böcekleri öldürmüş oluyoruz" diye konuştu.

-"Üreticilere ekonomik avantaj sağlayacak"

Faydalı böceğin üreticiye naklini kolaylaştırmak, faydalı böceğe raf ömrü sunabilmek için depolama çalışmaları yaptıklarını kaydeden Tunca, daha sonra kalite kontrol çalışmaları yapacaklarını ve biyolojik kriterleri belirleyeceklerini söyledi.

Tunca, "Ekosistem Mühendisi" adını verdiklerini faydalı böceği ticari bir ürün haline getirerek yurt içi ve yurt dışı pazarda üreticilerin hizmetine sunacaklarını bildirdi.

Böceğin prototip üretimini yaparak günde 100 bin adet üretmeyi planladıklarını dile getiren Tunca, biyolojik mücadele alanında faaliyet gösteren 3-4 firma olduğunu ancak bu firmaların faydalı böcekleri yurt dışından getirip sattığına dikkati çekti.

Tunca, "Bu durum hem ekolojik bir risk taşımakta hem de çok ekonomik değil. Avantajımız yerli üretim olması ve bu durum üreticilere ekonomik avantaj sağlayacak, daha ucuza temin etmiş olacaklar" dedi.

-"Çevre ve insan sağlığı korunacak"

Ziraat yüksek mühendisi Hatice Hilal Moran da tarımda zararlı böceklerle mücadelede ilaç yerine biyolojik böcekle mücadele etmenin önemine değinde .

"Dost Hekzapoda" adını verdiği biyolojik mücadele etmeni böcek yetiştirerek üreticilerin hizmetine sunacaklarını aktaran Moran, böylece tarımda biyolojik mücadele uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla tarım ilaçlarının sebep olduğu kötü etkilerin önemli ölçüde ortadan kaldırılacağını savundu.

Moran, bu yöntem sayesinde, çevre ve insan sağlığının korunacağını, biyoçeşitlilik ve doğal dengenin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını ifade etti.

-Böcek yiyen biyolojik böcek

Ziraat yüksek mühendisi Şahin Tatlı da "Biyo Dost" adını verdiği böcek yiyen böcek türünün üretimi üzerinde çalıştığını söyledi. Seçtikleri faydalı böceğin birçok meyve ağacı ve depolardaki zararlı böceği baskılayabildiğini belirten Tatlı, faydalı böceklerle tüketicilerin daha sağlıklı, pestisit kalıntısı olmayan ürünlere kavuşabileceklerini, mevcut doğal dengenin ve biyoçeşitliliğin de korunacağını dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarımda, İlaç Yerine Böcek Yiyen Böceklerle Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement