"Tarladan Sofraya Zeytinyağının Meşakkatli Yolculuğu" - Son Dakika
Güncel

"Tarladan Sofraya Zeytinyağının Meşakkatli Yolculuğu"

"Tarladan Sofraya Zeytinyağının Meşakkatli Yolculuğu"

Güneydoğu'nun önemli zeytin üretim merkezleri arasında gösterilen Nizip ilçesinde hasat dönemi yoğunluk yaşanıyor Nizip Zeytin ve Fıstık Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Marufoğlu: "Fiyatt...

16.11.2013 12:51

İRFAN AYDOĞDU - Yorucu ve zahmetli bir çalışmanın ardından tarladan toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor.

Güneydoğu'nun önemli zeytin üretim merkezleri arasında gösterilen Nizip ilçesinde hasat dönemi tarlada yoğun bir dönem geçiriliyor. İşçilerin elle veya sırıkla topladığı zeytinler çuvallara doldurularak traktörlerle zeytinyağı üretimi yapılan tesislere götürüyor.

İşletmedeki sahaya getirilmesinin ardından kepçe yardımıyla yıkama bölüme taşınan zeytinlerin içerisindeki yaprak ve taşlar ise ayrıştırılıyor. Birçok aşamadan sonra adeta altın rengine dönüşen zeytinyağı, makineden tenekelere konularak satışa hazır hale getiriliyor.

Meşakkatli bir çalışmanın ardından tenekelere süzülen zeytinyağının kalitesi ise bu işte uzman kişilerin tadına bakmasıyla anlaşılıyor.

Nizip Zeytin ve Fıstık Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Mehmet Maruf Marufoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 zeytin sezonun başlamasıyla ilçedeki yaklaşık 2 milyonu aşkın ağaçtaki zeytinlerin toplanmaya başlandığını söyledi.

İhracat beklentisi

Yağmur yağışının az olması nedeniyle hasadın bu yıl erken başladığını aktaran Marufoğlu, sezonun bereketli geçtiğini dile getirdi.

Zeytinin bölge çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurgulayan Marufoğlu, "Bölgede toplanan mahsuller sofralık ve yağlık olarak değerlendiriliyor. Yağ olarak toplanan zeytinler ise son sistem makinelerle yıkanıyor, yaprak ve taşlarından ayrıldıktan sonra ayrı bir makinede hamur haline getirilip satışa sunuluyor" diye konuştu.

Marufoğlu, üretimi giderek artmasına rağmen bölgedeki zeytinyağı tüketiminin buna paralel gitmediğine dikkati çekti.

Son yıllarda ülke genelinde zeytinyağı üretiminin artış gösterdiğini anlatan Marufoğlu, "Zeytinyağının fiyatı yaklaşık 3 yıldır değişmedi. Tabi burada arz talep meselesi ortaya çıkıyor. Bu yıl da fiyatı 6 liradan işlem görüyor. Aslında fiyatlardan memnunuz ancak üretimin artırılarak ihracata yönelik çalışmalar yapılmasını arzu ediyoruz" dedi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Tarladan Sofraya Zeytinyağının Meşakkatli Yolculuğu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement