Afyonkarahisar'da yaralı bulunduktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (AKÜREM) tedavi edilen ve rehabilite süreci tamamlanan kara akbaba ve küçük orman kartalı doğaya bırakıldı.
Eskişehir kırsalında bir ay önce vatandaşlar tarafından bulunan kara akbaba ile Afyonkarahisar şehir merkezine yakın alanda bir hafta önce bitkin halde bulunan küçük orman kartalı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.
Yetkililer tarafından AKÜREM'e getirilen kuşların tedavi ve bakım süreci tamamlandı.
Kuşlar, merkezin müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan tarafından Sandıklı ilçesi sınırlarındaki Akdağ Tabiat Parkı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na salındı.
Doğanın çöpçüleri
Kandır, gazetecilere yaptığı açıklamada, kara akbabanın Türkmendağı bölgesinde bulunduğunu belirterek, "Yaklaşık bir aydır bizim bakım ve tedavimiz altında kaldı. Yeterince gücünü topladığını düşündüğümüz için tekrar doğaya bırakıldı. Kara akbabalar Türkiye'de yaşayan 4 akbaba türünden biri. Kara akbaba, akbabaların en irisidir. Boyu bir metreyi geçebiliyor. Kanat açıklığı ise üç metre olabiliyor. Akbabalar hayvan leşlerini yok ederek ekosistemin sağlığına büyük katkı sağlıyorlar. Akbabalar doğanın çöpçüleri olarak bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde çok önemli rol oynuyor." diye konuştu.
Kandır, akbabaların Türkiye'de popülasyonu azalan kuşlardan olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle yuva yaptıkları yaşlı çam ağaçlarının kesilmesi, yuvalarının bozulması, orman yangınları ve habitat tahribatının bozulması türleri tehdit ediyor. Kurt ve yırtıcı memeli hayvanları öldürmek için doğaya atılan zehirli etler de akbabalar için risk taşımaktadır. Onların varlığı bizler için önemli." ifadelerini kullandı.
Bu yıl 31 yaban hayvanı doğaya bırakıldı
Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan ise bakanlık olarak doğal yaşam ve yaban hayvanlarının korunması için çaba harcadıklarını aktardı.
AKÜ ile modern bir rehabilitasyon merkezinin kurulması için çalışma başlattıklarını anlatan Alğan, şunları kaydetti:
"Çalışmalarına başladık ve önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz. Bu bölgedeki bütün yaralı yaban hayvanlarının tedavi ve bakım süreci, 1 milyon 400 bin lira harcanarak yapılacak merkezde gerçekleştirilecek ve doğaya kazandırılacak. Bu yıl içinde bize ulaştırılan 90 yaban hayvanından 31'i, tedavi ve rehabilitasyon süreci tamamlanarak doğaya bırakıldı."
Son Dakika › Güncel › Tedavisi Tamamlanan Akbaba ve Kartal Doğaya Bırakıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?