Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun muayene ücretlerini görevleri olmadığı halde tahsil eden eczacıların, bir de haberdar olmadıkları muayene ücreti ötelemesinden dolayı ceza yağmuruna tutulduklarını belirtti.
1 Kasım 2013 tarihinde TEB ile SGK arasında imzalanan ek protokol yüzünden yaşanan sıkıntıların eczacıları canından bezdirdiğini belirten Nurten Saydan, "Hem kurumun muayene ücretini görevimiz olmadığı halde tahsil ediyoruz, hem de suçlanıyoruz" dedi. Eczanelerden SGK'nun muayene ücretlerinin tahsiline TEİS olarak hep karşı çıktılarını, bununla ilgili Danıştay'da 6 davalarının devam ettiğin ibelirten Saydam, tepkisini şöyle dile getirdi:
"Hastanelerden tahsilinin zor olduğu gerekçesi ile kurum tarafından bu talebimiz sürekli reddedilmiştir. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde vezneler olmasına rağmen 24 bin eczane muayene tahsil veznesi olarak kullanılmaktadır. Aile hekimlerine konan muayene ücreti sendikamızca açılan dava ile Danıştay tarafından durdurulunca ismi değişerek "reçete katılım payı" olmuştur. Hastanın reçetesine bir kutu bile ilaç yazılmış olsa, aile hekimliğinde reçete yazdırıp, eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, 3 lira para ödemekte ve bu parayı kurum bize tahsil ettirmektedir" dedi.
Saydan, devlet ve üniversite hastanelerinde muayene ücretinin 5 lira, reçete yazdırırsa 8 lira, özel hastanelerde muayene ücretinin 12 lira, reçete yazdırırması halinde ise 15 lira olduğunu belirtti. Saydan, "Devlet hastanelerine giden vatandaş, muayene oluyor, eczanelerimize geldiğinde reçete alırsa 3 lira ödüyor. Hastaneye ait muayene ücreti hastane fatura kestiği zaman, yani yaklaşık 1 ay sonra sisteme işlenmektedir. Vatandaş hastaneye gidip eczanemize geldiğinde o günkü muayenesinin 5 lirası çıkmıyor, varsa eski muayene ücretleri çıkıyor. Bu da hastalarla bizi karşı karşıya getiriyor" dedi.
Kurumun vatandaşları muayene ücretine alıştırmak için, uygulamanın başlangıcında uzun bir süre geçmiş muayene ücretleri için öteleme ve taksitlendirme gibi seçenekler getirdiğini belirten Saydan, "vatandaş duruma alışınca bu uygulama kaldırıldı. Muayene ücreti tahsili en çok nöbetlerimizde ve yatan hastalarımıza eczanelerimizden aldırılan ilaçlarda dayanılmaz boyuta ulaşmaktadır. SGK'nun muayene ücretlerini tahsil etmek istemediğimizi, bu ücretleri tahsil etmek için hakaret işitmek, darp edilmek zorunda kalmaktan bıktığımızı yetkililerin ve kamuoyunun bilgisine tekrar sunuyor, muayene ücretlerinin eczanelerden tahsili uygulamasına artık bir son verilmesini istiyoruz" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Teis: Muayene Ücreti Uygulaması Eczacıları Bıktırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?