Teknolojiye 300 Yıldır "Çark" Atıyor - Son Dakika
Güncel

Teknolojiye 300 Yıldır "Çark" Atıyor

Samsun'un Havza ilçesinde buğday, çavdar, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülen 300 yıllık su değirmeni, teknolojiye adeta meydan okuyor Tersakan Irmağı üzerindeki 30'a yakın değirmen kapanmasına rağmen zamana inat çarkını döndüren tarihi değirmenin, Almanya'dan bile müşterisi var

26.09.2013 11:33

ÖZGÜR UYAROĞLU - Samsun'un Havza ilçesinde buğday, çavdar, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülen 300 yıllık su değirmeni, teknolojiye adeta meydan okuyor.

Yenice köyünde, Tersakan Irmağı kenarına kurulu su değirmeni, ırmak üzerindeki 30'a yakın değirmenin kapanmasına rağmen zamana inat çarkını döndürüyor.

Köydeki Pelivaner ailesi tarafından işletilen su değirmeni, tarihi yapısı ve doğal güzelliğiyle de ilgi çekiyor.

78 yaşındaki Mehmet Pelivaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 70 yıldır değirmende çalıştığını, 100 yıldır değirmeni ailesinin işlettiğini söyledi.

Çevre illerden ve bölgeden gelenlere un öğüttüklerini anlatan Pelivaner, fabrikaların çoğalmasıyla müşterilerinin azaldığını, değirmende genelde yem kırma işlemi yaptıklarını belirtti.

Irmak boyunca 30'a yakın su değirmeni bulunduğunu ancak bu değirmenlerin zamanla teknolojiye yenik düşerek kapandığını açıklayan Pelivaner, "Çalışan tek değirmen bizimki" dedi.

Almanya'dan müşterisi var

Değirmen taşlarının özel olarak Çorum'un Palabıyık bölgesinden getirildiğini ifade eden Pelivaner, işlerin yoğun olduğu dönemlerde bir değirmen taşının 10 yıl dayandığını ancak son zamanlarda 20 yılda bir taş değiştirdiklerini kaydetti.

Köy muhtarı Mustafa Erol ise 250 yıl önce köy kurulurken değirmenin mevcut olduğunu, çevre il ve köylerden değirmenin yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

Almanya'da yaşayan Merzifonlu Zeynel Kalkan ise değirmende çavdar unu öğüttüğünü anlattı.

Değirmene arkadaşlarının tavsiyesi üzerine geldiğini dile getiren Kalkan, "Sohbet ederken buradaki değirmenden haberim oldu. Daha sağlıklı olacağını düşündüğüm için çavdar alarak burada çektirdim. Almanya'da da kara ekmek dediğimiz ekmeği yiyoruz. Unun bir kısmını Almanya'ya götüreceğim" diye konuştu.

Su enerjisine bağlı ve yel değirmeninde olduğu gibi yakıt harcamadan çalışan su değirmenleri, genellikle çok hızlı akan nehirlerin kenarına kuruluyor. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Teknolojiye 300 Yıldır 'Çark' Atıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement