Tescilli Evler Yok Oluyor - Son Dakika
Güncel

Tescilli Evler Yok Oluyor

Tescilli Evler Yok Oluyor

Bitlis'in taş duvarlı, toprak damlı tescilli tarihi evleri, ağır kış şartları yüzünden yok oluyor.254 tescilli evin bulunduğu kentte her yıl birkaç evin kar ve yağmurdan etkilenerek kısmen yıkılıyor.

09.03.2013 10:29  Güncelleme: 14:38

Bitlis'in taş duvarlı, toprak damlı tescilli tarihi evleri, ağır kış şartları yüzünden yok oluyor. 254 tescilli evin bulunduğu kentte her yıl birkaç evin kar ve yağmurdan etkilenerek kısmen yıkıldığını anlatan ev sahipleri, bakım ve onarım yapamadıkları için yetkilileri suçladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise en büyük sorumluluğun vatandaşlara ait olduğunu, 2012'de evlerin bakımlarının yapılması için sadece 41 ev sahibinin kendilerine başvurduğunu söyledi.

Ağır kış koşullarının yaşandığı Bitlis'te, tarihi doku da büyük zarar görüyor. Metrelerce karın yağdığı kentte çeşitli mahallerede bulunan vatandaşlara ait taş duvarlı, toprak damlı 254 tescilli ev, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Yüzyıllık tarihe sahip evlerden sadece içerisinde yaşam olan evlerde büyük sorunlar bulunmuyor. Boş olanlarda ise her yıl büyük ya da küçük çaplı çökmeler yaşanıyor.

Metrelerce kar ve yağmura dayanamayarak yıkılmaya yüz tutan evlerin sahipleri, yetkilileri suçluyor. Bakım ve onarım yapmak için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na müracaat etmeleri gerektiğini, projenin hazırlanması ve işlemlerin bitmesi için de yaklaşık 3 yılın geçtiğini, bunun uzun bir zaman olduğunu belirten ev sahipleri, evlerin devlet tarafından satın alınması veya bakım onarım için izin verilmesi gerektiğini söyledi.

En çok tarihi evin bulunduğu Muştakbaba Mahalle Muhtarı Maşallah Daşizi, tarihi evlerin gözleri önünde yok olup gittiğini söyledi. Defalarca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne dilekçelerle başvuru yaptıklarını, ancak bugüne kadar köklü bir çözüm bulunmadığını anlatan Daşizi, "Bu evlerde yaşayanların çoğu yeni evlere taşınıyor. Sahipsiz kalan evler de tek tek yıkılıyor. Artık bir çözüm bulması gerekiyor. Kurul kararları uzun süreç alıyor" dedi.

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise evlerin devlet koruması ve kurul kararları ile korunmasından çok vatandaş eliyle korunması gerektiğini söyledi. Yapıların korunması ve restore edilmesi için destek verdiğini belirten Işıkgör, "Bunun için Kültür ve Turizm Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. 2012 yılında müdürlüğümüze proje desteği kapsamında 41 talep oldu. Bunlardan 9'u Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan çıktı. Yaklaşık 62 bin TL ödenek gönderildi. 2012 yılında ayrıca 13 uygulama projesinden 9'u da hayata geçti. Burada birinci derecede koruma görevi vatandaşlarındır. Biz bu yapıların yıkılıp, yok olmasını istemiyoruz. Bunun için bizlere müracaat eden herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak burada en büyük sorunumuz mirasçılardır. Evlerin çoğu mirasçılar yüzünden başvuruları yapılamıyor. Bu yüzden de kısa sürede yıkılıp kayboluyor. Bizim vatandaşlarımızdan tek isteğimiz konuyu kısa sürede çözümleyip bizlere başvuru yapmalarıdır" diye konuştu. - Bitlis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tescilli Evler Yok Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement