Thk Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Thk Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni

Thk Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin çok büyük bir alanı, çok büyük bir ihtiyacı dolduracağına gönülden inanıyorum."

10.10.2012 14:59

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, " Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin çok büyük bir alanı, çok büyük bir ihtiyacı dolduracağına gönülden inanıyorum. Bütün desteğimiz, bütün dualarımız, bütün sevgimiz sizlerle birliktedir" dedi.

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı düzenlenen törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajının okunduğu törende, tanıtım filmi gösterildi. Törende, yangın söndürme uçakları gösteri yaparken, yabancı öğrenciler, türküler seslendirdi ve şiir okudu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, törende yaptığı konuşmada, daha önce de çok kez üniversitelerin akademik yıl açılışlarına katıldığını, ancak bugün duyduğu keyfi hiçbir yerde yaşamadığını söyledi.

Üniversitenin henüz genç olmasına karşın Türkiye ve dünya için önemli bir adım olduğunu ifade eden Arınç, yurt içi ve yurt dışından öğrencilerin yüksek puanlarla bu üniversiteyi seçtiğini anlattı.

Üniversitenin yabancı öğrenci oranı bakımından ilk sırayı aldığını kaydeden Arınç, dünyanın her yerinden öğrencilerin üniversiteyi seçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yabancı öğrencilerin Türkçelerini de çok beğendiğini belirten Arınç, öğrenciler tarafından Mihriban türküsünün seslendirilmesi ve Abdurrahim Karakoç'un bir şiirinin okunmasının kendisini çok duygulandırdığını ifade etti.

-"Gönlümden geçeni söyleyen birisiyim"-

Bu arada, yazılı metne bağlı kalmadan konuşmak istediğini söyleyen Arınç,

"Ben gönlümden geçeni birdenbire söyleyen birisiyim, zaman zaman da başıma işler geliyor bu sebeple. Ama gönlüm ne derse dilimden o çıkar Allah'a çok şükür. Bana ne getirirse getirsin önemli olan vicdanımın, gönlümün sözünü söylemek ve dinlemektir" dedi.

Hafta sonu ailesiyle Bağlum mezarlığına gittiğini, burada bazı mezar ziyaretlerinde bulunduğunu, cenaze törenine katılamadığı için hala üzüldüğü Abdurrahim Karakoç'un mezarının başında biraz daha uzun süre kaldığını söyledi.

Ziyaret sırasında Karakoç'un vefatından bu yana Mihriban türküsünü dinlemediklerini fark ettiklerini belirten Arınç, "Şimdi burada Mihriban'ı dinliyorum ve sonra onun bir şiirini bir kızımız okuyor. Bu Abdurrahim Karakoç'un büyüklüğünden, başka bir şeyden değil" dedi.

-"Yersiz tartışmalara hedef oldu"-

THK'nın köklü bir kurum olduğuna dikkati çeken Arınç, geçmişte kurumun yersiz tartışmalara hedef olduğunu anlattı.

Bundan 10 sene öncesine kadar THK dendiği zaman post kavgası yapan bir kurumun akla geldiğini ifade eden Arınç, kurumun ideolojik çekişmelerin, suçlamaların merkezi haline getirildiğini söyledi.

Arınç, şöyle konuştu:

"Büyük Atatürk'ün kurduğu çok büyük hedefler için merkez yapılan bir kuruluş nasıl olur da bir kurbanın derisi üzerinden siyaset yapmanın merkezi haline gelir- Bundan üzüntü duyan bir arkadaşınız olarak bugün gelinen noktayı ayakta alkışlamak istiyorum."

Arınç, THK'nın, vakfı aracılığıyla örnek bir üniversite kurmasının, teknik, teknolojik imkanlarla alanında söz sahibi olmasını takdire değer bulduğunu bildirdi.

-"Özlük haklarının da belli bir noktaya yükseltilmesine ihtiyaç var"-

Türkiye'de üniversite sayısının 10 yılda 70-80'den 168'e çıktığına işaret eden Arınç, Türkiye'nin her yerinde üniversite bulunduğunu anımsattı.

Bu üniversiteleri öğretim üyesi açığını da kapatmak suretiyle kaliteli eğitim veren kurumlar haline getirmek istediklerini anlatan Arınç, şunları kaydetti:

"Çok büyük fedakarlıklarla görev yapan öğretim üyesi ve görevlilerinin özlük haklarının da belli bir noktaya yükseltilmesine ihtiyaç var. Bugün üniversitelerimizdeki araştırma görevlilerimizden tutunuz, okutmanlar, öğretim görevlileri, öğretim üyelerinin maddi imkanlar sebebiyle alt düzeyde bulundukları bir gerçek. Eğer bu hocalarımızın fedakarlığı olmasa üniversitelerde görev yapmak aslında çok zor bir iş."

Yapılan bazı çalışmaları anlatan Arınç, yükseköğretimde 3,5 milyon öğrencinin faydalanacağı şekilde harçlar ve katkı paylarının kaldırıldığını, eskiye oranla çok daha güzel yurtlar yapıldığını belirtti.

Bir ülkenin kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için bilgi ve gençliğe gereksinim duyduğunu dile getiren Arınç, Türkiye'nin bu iki unsura da sahip olduğunu söyledi.

Arınç, "Genç nüfus olarak bilgiye kavuşturabileceğimiz, nitelikli eğitim vermek suretiyle geleceğimizi garanti altına alacağımız bir imkana sahibiz. O zaman bunu mutlaka gerçekleştirmeliyiz" dedi.

Türk havacılığı için simge isimlerden Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirdağ'ı da anan Arınç, Hürkuş ismiyle uçak üretildiğini, Sivas Havaalanı'na Nuri Demirdağ isminin verildiğini belirtti

Arınç, "Onların çabaları boşa çıkarılmıştı veya istedikleri adımlara fırsat verilmemişti, ama bugün üniversiteler, fakülteler kuruyoruz. Ar-Ge desteğinden, teknoloji desteğine kadar bu adımların yerini bulması noktasındayız" diye konuştu.

Üniversitede son teknolojinin takip edildiğini ifade eden Arınç, üniversitenin bilgiyi ve gençliği yan yana getirebildiğini söyledi.

Türkiye'nin gelişmesinde gençlerin heyecanına ihtiyaç olduğunu kaydeden Arınç, uçmanın bir sevda, bir hayat tarzı gerektirdiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi:

"Her şeyin üniversitesini kurmak mümkündü. Sosyal bilimlerden, hukuk alanından, mimarlıktan, sanat tarihinden bunların ayrı bir önemi var, ama büyük ihtiyacımızı bu üniversiteyle karşılayabiliyoruz. Dolayısıyla Türk Hava Kurumu'nun kendi içinde kurduğu bir vakfın üniversitesi olarak ortaya çıkardığı Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin çok büyük bir alanı, çok büyük bir ihtiyacı dolduracağına gönülden inanıyorum. Bütün desteğimiz, bütün dualarımız, bütün sevgimiz sizlerle birliktedir."

-Diğer konuşmalar-

THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve THK Genel Başkanı Osman Yıldırım da üniversitenin dünya çapında bir eğitim merkezi olmasını amaçladıklarını belirterek, bu konuda önemli mesafe aldıklarını söyledi.

Yıldırım, Türkiye'de ve bölgede hava aracı üretimi ve bakımı yapılan merkezlerde THK Üniversitesi mezunlarının görev alacağını kaydetti.

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban da Türkiye ve dünyanın gökyüzü kaşiflerini yetiştirmek amacıyla çıktıkları yolun başında olduklarını, ama emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.

Üniversitenin 43 ülkeden 72'si yabancı, 837 öğrenciyle eğitime devam ettiğini dile getiren Ban, Türkiye'nin havacılık alanında hak ettiği yere bir an önce gelmesi adına üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Arınç'a plaket verildi ve pilot montu hediye edildi. Arınç, daha sonra hangarları gezdi ve uçakları inceledi.

Bir uçağın pilot kabinine oturan Arınç'a, uçak hakkında bilgi verildi.

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Thk Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement