Tika'dan Kırgız Çocuklara Okul Öncesi Eğitim Desteği - Son Dakika
Güncel

Tika'dan Kırgız Çocuklara Okul Öncesi Eğitim Desteği

Tika\'dan Kırgız Çocuklara Okul Öncesi Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırıgızistan’da Isık Ata ilçesine bağlı Budenovka köyündeki Nur Nariste Kreşinin tadilatını gerçekleştirdi.

15.12.2016 15:54

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırıgızistan'da Isık Ata ilçesine bağlı Budenovka köyündeki Nur Nariste Kreşinin tadilatını gerçekleştirdi.

TİKA, Kırgızistan'da gerçekleştirdiği eğitim projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda İnşa edildiği 1980 yılından bu yana geçen 36 yıllık sürede bütçe yetersizlikleri nedeniyle gerekli onarımlar yapılamayan Nur Nariste Kreşi, sert karasal iklimin hakim olduğu coğrafyada zor şartlar alında hizmet vermekteydi. Çevre köylerden gelenlerin de aralarında bulunduğu okul öncesi eğitim çağındaki 150 çocuğa hizmet veren Nur Nariste kreşinin yetkilileri yaşadıkları olumsuzlukları çözüme kavuşturmak amacıyla TİKA'dan destek talebinde bulundu. TİKA tarafından yapılan çalışmada kreş binasında enerji verimliliğinin sağlanması ve ısınma sorunun çözümü için, kapılar ve pencerelerle birlikte çatının yenilenmesi, dış cepheye ise ısı yalıtımı uygulanması kararlaştırıldı.

Projenin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen açılış törenine TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, TİKA Bişkek Program Ofisi Koordinatörü Evren Rutbil, Nur Nariste Kreşi Müdürü Aida Abdıldayev ve Isık Ata İlçesi Kaymakamlık yetkilileri katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, konuşmasında ata yurdunda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu, Türkiye'nin her zaman Kırgız kardeşlerinin yanında olduğunu, iki ülkenin coğrafi açıdan birbirine uzak olmasına rağmen, iki milletin zihinlerinin ve gönüllerinin her zaman yakın olduğunu, TİKA'nın da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Nur Nariste Kreşi Müdürü Abdıldayeva, binanın en son Sovyetler Birliği döneminde onarıldığını ifade ederek, "TİKA'dan yardım istedik. Dostluğunu, kardeşliğini ve yardımseverliğini gösteren TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü anında yardım etmeye karar verdi. En kısa sürede kreşimizi onardı. Şimdi bütün veliler çocuklarını buraya göndermek istiyor" dedi.

Açılışta yer alan veliler ise çocuklarının daha iyi bir ortamda eğitim alacak olmasından dolayı memnun olduklarını belirterek Türkiye'ye ve TİKA'ya teşekkürlerini sundular. TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ve diğer yetkililer kreşte eğitim gören çocukları ziyaret ederek onlara hediyeler verirken, çocukların, davetliler için hazırladıkları gösteriler de ilgiyle izlendi.

Keneş, Köy Çeşmesine Kavuştu

TİKA tarafından 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirilen projeler sayesinde Keneş ve Yuryevka köylerinin su şebekeleri yenilenerek bölge halkının sağlıklı içme suyuna kavuşması sağlanmıştı. Bu projelerin bir sembolü olarak Isık Ata ilçesinde, Bişkek- Isık Göl karayolunun Keneş köyüyle buluştuğu noktaya mimarisi ve motifleriyle iki milletin ortak kültürel mirasını yansıtan bir köy çeşmesi inşa edildi.

Çeşmenin açılışına Koçkorbaev Belediye Başkanı Rıspek Karmışev, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, TİKA Bişkek Program Ofisi Koordinatörü Evren Rutbil, ve Keneş köyü ileri gelenleri katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Er, yaptığı konuşmada Türkiye'nin ata yurduna yaptığı yardımların artarak devam edeceğini söyledi. Koçkorbaev Belediye Başkanı Rıspek Karmışev ise projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tika'dan Kırgız Çocuklara Okul Öncesi Eğitim Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement