Tolon'un Çapraz Sorgusu Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Tolon'un Çapraz Sorgusu Sona Erdi

İkinci Ergenekon davasının 147.duruşması görülmeye başlandı.

09.01.2012 12:29

İkinci Ergenekon davasının 147. duruşması görülmeye başlandı. Tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un çapraz sorgusu üç oturumun ardından tamamlandı.

18'i tutuklu 118 sanığın yargılandığı ikinci Ergenekon davasının 147. duruşması görülmeye başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 11 sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Prof Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Oğuz Bulut ve Durmuş Ali Özoğlu duruşmaya gelmedi. Oda Tv davası kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmaya katıldı.

"DİYALOG GRUBU" TOPLANTILARI

Duruşmaya tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un çapraz sorgusuyla devam edildi. Geçen duruşmada Tolon'un rahatsızlanması üzerine çapraz sorgusuna ara verilmişti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin sorularına cevap veren Tolon, Ankara'daki Patalya Otel'de düzenlenen ve birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı 'Diyalog grubu' toplantısına katılmasıyla ilgili olarak, "14 Ocak 2008'deki toplantıda Perinçek, 'Derhal bir parti kurulmalı ve partinin adı Milli İktidar Partisi olmalı' dedi. Toplantıda çok sayıda siyasi parti lideri de vardı. Toplantıya 50-60 kişi katılmıştı herkese söz verildi. Ben konuşmamda küçücük partiler kurulduğunu bunun akla mantığa uymadığını ve böyle kolay parti kurulamayacağını belirttim" dedi. Perinçek'in konuşması sırasında müdahale ederek "Böyle mi olur Paşam" diyerek kendisini eleştirdiğini ifade eden Tolon, "Ne o sözlerimden rahatsız mı oldunuz' diyerek cevap verdim" diye konuştu.

"İŞÇİ PARTİSİ İLE EN UFAK BİR İRTİBATIM YOK"

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, İşçi Partisi Genel Merkezi'nde yapılan aramada ele geçtiği iddia edilen bir listede adının bulunduğunu söylemesi üzerine Tolon, Diyalog Grubu'nun Patalya Otel ve Kent Otel'de toplantılar yaptığını bu toplantıların ardından ise 'Eşgüdüm komitesi' adında bir liste hazırlandığını ancak kendisinin itiraz ederek bu listeden adını çıkarttığını ifade etti. Tolon, "İşçi Partisi'nin düzenlediği hiçbir toplantıya ve faaliyete katılmadım. Onlar kendi zihinlerinde düşünerek ismimi koymuşlar. İşçi Partisi ile en ufak bir irtibatım yok" dedi.

TOLON'UN ÇAPRAZ SORGUSU 3 OTURUMDA TAMAMLANDI

Mahkeme Başkanı Özese'nin davanın tutuklu sanıklarından İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun kendisine gönderdiği ve iddianamenin eklerinde yer alan bir belgeyi hatırlatması üzerine Tolon, "Ben o dönemde Ege Ordu Komutanlığı görevindeydim. Fatih Hilmioğlu bana üniversite senatosunun aldığı bi kararı göndermiş. Ordu komutanı olmam nedeniyle gönderilmiş birşey. Benim yerinde x bir şahıs olsaydı ona da gönderilirdi" ifadesini kullandı. Birinci Ergenekon davası sanıklarından Ümit Sayın'ın, yaptığı bir görüşmede Genelkurmay psikolojik harp dairesinin derhal harekete geçmesi, askeri bir müdahalenin zorunlu olduğu konularına ilişkin çalışma içeren bir raporu Hurşit Tolon'a verdiğini söylediği de Özese tarafından hatırlatıldı. Tolon, "Yanıma Adli Tıp Kurulu eski Başkanı olan kendi müdiresi Sevil Atasoy ile birlikte geldi. TSK aleyhine olumsuz konular bulunduğunu söyledi. Tutarsız beyanları vardı. Ben de bu anlattığı konuları yazılı olarak İstihbarat Daire Başkanı'ma vermesini söyledim. Ayrıca Genelkurmay bünyesinde Psikolojik Harp Dairesi diye bir birim yoktur. Psikolojik Harekat Dairesi vardır" diye konuştu. Tolon'un çapraz sorgusu üç oturumun ardından Başkan Özese'nin sorularıyla saat 11.37'de tamamlandı. Duruşmaya Tolon'un avukatı İlkay Sezer'in savunmasıyla devam ediliyor. - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tolon'un Çapraz Sorgusu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement