Ttb: Kadınların Güvenli Koşullarda Kürtaj Hakları Kısıtlanamaz - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ttb: Kadınların Güvenli Koşullarda Kürtaj Hakları Kısıtlanamaz

18.01.2013 12:44

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, kadınların üreme ve istemli düşük hakları konusundaki kazanımlarının geri alınmasına dönük çabanın, bir hükümet politikası olarak sürdürüldüğünü belirterek, "Kadınların sağlıklı"...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, kadınların üreme ve istemli düşük hakları konusundaki kazanımlarının geri alınmasına dönük çabanın, bir hükümet politikası olarak sürdürüldüğünü belirterek, "Kadınların sağlıklı ve güvenli koşullarda kürtaj hakları kısıtlanamaz; karar kadınlarındır" ifadelerini kullandı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, kadınların üreme ve istemli düşük hakları konusundaki kazanımlarının geri alınmasına dönük çabanın, bir hükümet politikası olarak sürdürüldüğünü belirterek, "Kadınların sağlıklı ve güvenli koşullarda kürtaj hakları kısıtlanamaz; karar kadınlarındır" ifadelerini kullandı.

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan yapılan açıklamada, "Üreme Sağlığı ve Çocuk İstismarı Yasası" adıyla hazırlanan yasa taslağı yoluyla, kadınların üreme ve istemli düşük hakları konusundaki kazanımlarının geri alınmasına dönük çabanın, bir hükümet politikası olarak sürdürüldüğü dile getirildi. Kürtajın sadece devlet hastaneleri ve uzman hekimlerce yapılması kararının, kürtaja erişimi kısıtlamaya yönelik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, doğum kontrolünü erkeklerin de uygulaması gerektiği hatırlatıldı.

-KADIN BEDENİ SAVAŞ VE NÜFUS POLİTİKALARININ ARACI HALİNE GETİRİLEMEZ-

Kürtaja erişimi kısıtlamanın "kadını değersizleştirme politikaları"nın sonucu olduğu vurgulanan açıklamada, özetle şöyle denildi:

"-Devletin görevi kadınlara sağlıklı, ulaşılabilir ve güvenli kürtaj olanağı sağlayan mekanlar oluşturmaktır. Güvenli düşük hizmetlerinin planlanmasının ve yönetiminin sağlanması devletin görevidir.

-İkna odaları ve kalp sesi dinletmek gibi uygulamalar etik değildir ve kadının ruh sağlığına yönelmiş psikolojik şiddettir.

-Bütün kamu ve özel hastanelerde kürtajda 10 haftalık yasal süreye uyulmalı ve bu süre 12 haftaya çıkarılmalıdır.

-Tecavüz durumlarında kürtaj süresi başka ülkelerde olduğu gibi en az 24 hafta olmalı. Tecavüz sonucu ortaya çıkan gebeliklerde kadının beyanı yeterli görülmelidir.

-Kürtajda koca izni kaldırılmalıdır. Karar kadının olmalıdır.

-İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için gerekli doğum kontrol yöntem ve araçlarına kolay ve ücretsiz erişim sağlanmalıdır.

- Sağlık Bakanlığı tarafından her ilde hangi hastanelerde kürtaj yapıldığı, kaç uzman, kaç yetkili personel olduğunu, tüm ülkedeki personel dağılımı açıklanmalıdır.

-Kadınlara kürtaj klinikleri ve hastanelerinde son tıbbi teknoloji doğrultusunda, sağlıklı koşullarda ve parasız kürtaj servisi sağlanmalıdır.

-Kadınlar, ahlaki yargılardan uzak, cinsiyetçi ve suçlandırıcı imalar olmaksızın gebeliklerini sonlandırabilecekleri koşullara sahip olmalıdırlar.

-Kadın bedeni, ucuz işgücü, savaş ve nüfus politikalarının aracı haline getirilemez." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ttb: Kadınların Güvenli Koşullarda Kürtaj Hakları Kısıtlanamaz - Son Dakika


Advertisement