Tüketici Fiyatları Mart'ta Yüzde 0.04 Düştü, Yıllık Enflasyon Yüzde 7.46 (2) - Son Dakika
Güncel

Tüketici Fiyatları Mart'ta Yüzde 0.04 Düştü, Yıllık Enflasyon Yüzde 7.46 (2)

Tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 0.04 düştü.

04.04.2016 10:23

Tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 0.04 düştü. Enflısyon yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.75 ve yıllık bazda da yüzde 7.46 oldu. Toptan fiyatlardaki aylık artış ise yüzde 0.40 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyon, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 7.96 olarak gerçekleşti.

Buna göre, aylık en yüksek artış yüzde 1.21 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.87, ulaştırmada yüzde 0.79, lokanta ve otellerde yüzde 0.65 ve ev eşyasında yüzde 0.62 artış oldu.

Buna karşılık, aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Bu grubu, yüzde 0.28 ile eğlence ve kültür, yüzde 0.10 ile haberleşme izledi.

Yıllık bazda ise en fazla artış yüzde 12.79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bu grubu, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12.39, lokanta ve oteller yüzde 12.26, ev eşyası yüzde 11.09 ve eğlence ve kültür yüzde 9.60 artışlarla izledi.

Mart 2016'da endekste kapsanan 417 maddeden; 45 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 127 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyat endeksi

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.40 arttı ve yıllık artış yüzde 3.80 oldu.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre fiyat değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.26 ve elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1.80 düşerken, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.63 ve su sektöründe yüzde 0.06 artış olarak gerçekleşti.

Fiyatlar al sektörlerden kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 9.31), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarlarında yüzde 2.95, ana metallerde yüzde 2.17 arttı. Buna karşılık, ham petrol ve doğal gazda yüzde 2.28, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede yüzde 1.80 ve diğer mamul eşyalarda yüzde 1.02 düştü. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tüketici Fiyatları Mart'ta Yüzde 0.04 Düştü, Yıllık Enflasyon Yüzde 7.46 (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement