Tunceli - Bdp'li Halis'ten Chp'ye Ağır Eleştiri: Karga Bülbül Mü Oldu? - Son Dakika
Güncel

Tunceli - Bdp'li Halis'ten Chp'ye Ağır Eleştiri: Karga Bülbül Mü Oldu?

Tunceli - Bdp\'li Halis\'ten Chp\'ye Ağır Eleştiri: Karga Bülbül Mü Oldu?

Dersim İsyancısı Seyit Rıza ve Arkadaşları Anıldı

17.11.2010 19:01

DERSİM İSYANCISI SEYİT RIZA VE ARKADAŞLARI ANILDI

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim isyanın idam edilen lideri Seyit Rıza ve 7 arkadaşı için düzenlenen anma etkinliğinde CHP'yi sert sözlerle eliştirdi. Tuncelilerin Cumhuriyete, Atatürk'ün Alevi olabileceği ihtimali üzerine sahip çıktıklarını ileri süren Halis, 'Alevi olabileceği gerekçesi ile Mustafa Kemal Dersimlilere bir şey yapmaz, bizi korur' diye düşünmüşlerdi. O dönem Seyit Rıza bir söz söylemişti, 'Karga bülbül olmaz.' O sözü doğru çıktı. Hatta karganın ötesinde leş kuşları, Dersime ceberut çıkışlarını yaptılar. Bir yandan cemaatler, bir yandan Kemalizmin horlayan yüzü bizi yok etmeye çalışıyor" dedi.

Tunceli'de, 17 Kasım 1937 yılında idam edilen Dersim isyanın lideri Seyit Rıza ve 7 arkadaşı anıldı. Tunceli Belediyesi önünde toplanan, aralarında Seyit Rıza'nın torunu Zeliha Polat ve BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in de bulunduğu 500 kişi, ellerinde taşıdıkları karanfillerle Seyit Rıza heykelinin bulunduğu 'Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sonunda kalabalık, ellerindeki karanfilleri Seyit Rıza heykeline bıraktı.

TORUNU MEZARINI SORDU

Parkta toplanan kalabalığa hitap eden Seyit Rıza'nın torunu Zeliha Polat, 73 yıldır dedesinin mezarının yerini bilmedikleri anlattı. Polat, 73 yıldır aynı zulmün, katliamın ve sürgünün dayatıldığını savunarak şunları söyledi: "Burada birkez daha sormak istiyorum, 1937 yılında idam edilen Dedem Seyit Rıza ve diğer arkadaşlarının mezar yeri neresidir? Bize mezar yerini neden göstermiyorsunuz? O döneme ait devlet arşivleri açılacak mı, katliam ve sürgünler ile yüzleşilecek mi? Tarihimiz boyunca sayısız ağır bedeller ödedik, ödemeye devam ediyoruz. Bu ağır bedellerle, korumaya çalıştığımız dilimizi, inancımızı ve kültürümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Ama ben bir kez daha tekrarlamak istiyorum, dedem ve idam edilen diğer arkadaşları hile ve yalanlarınıza rağmen sizlerin önünde diz çökmedi. Bizler de diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Acılarımızla, bilinmez ve adsız mezarlarımıza rağmen, dedem Seyit Rıza'nın da hayali olan kimliğimizle, inancımızla eşitçe barış içinde, her zaman yaşamak istiyoruz."

BDP'Lİ HALİS'TEN TARTIŞILACAK SÖZLER

Seyit Rıza ve arkadaşlarını anma etkinliğinde konuşan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, CHP'yi sert sözlerle eleştirdi. Tuncelilerin, Cumhuriyete Atatürk'ün Alevi olabileceği ihtimali üzerine sahip çıktıklarını iddia eden Halis şöyle konuştu:

"Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarından itibaren Dersim halkı Mustafa Kemal Atatürk'ü sahiplenmişler. Neden sahiplenmişler? Atatürk'ün Alevi olabileceği ihtimali ile Cumhuriyete sahip çıkmışlardır. Alevi olabileceği gerekçesi ile 'Mustafa Kemal Dersimlilere bir şey yapmaz, bizi korur' diye düşünmüşlerdi. O dönem Seyit Rıza bir söz söylemişti, 'Karga bülbül olmaz.' O sözü doğru çıktı. Hatta karganın ötesinde leş kuşları Dersime ceberut çıkışlarını yaptılar."

'DERSİM'İ KUŞATMAK İSTEYEN ŞER GÜÇLER'

Dersim harekatını 'işgal' olarak tanımlayan Halis, 73 yıl geçmesine ve bütün acılara rağmen geriye dönüp baktıklarında, işgal edenlere yönelik bir empatiden ziyade bir sempatinin olduğunu söyledi. Halis şöyle dedi:

"Empati diyorum. Eğer kendimizi o şer güçlerin yerine koyarsak, zalimin ve zulmün ne olduğunu da görürüz. Zülmü yaşayan biziz, ama yine de görmüyoruz. Bugün yine dönüp baktığımızda siyaset sahnesine Dersim'i çepecevre kuşatmak isteyen şer güçler var. Dersim'i bir daha yok etmeye çalışıyorlar. Dün saldırarak yok etmeye çalışanlar, bugün sarılarak yok etmeye çalışıyorlar. Bir yandan cemaatler, bir yandan Kemalizmin horlayan yüzü bizi yok etmeye çalışıyor. Aslında Seyit Rıza'nın sözü doğru çıktı 'karga asla bülbül olmaz.' Ben Dersimlilere sormak istiyorum. Bugün Seyit Rıza yaşasaydı o da aynı sözü söylerdi. Ama ben Seyit Rıza'nın torunları adına soruyorum, CHP'de ne değişti, karga bülbül mü oldu? Şer güçlere karşı biz Dersimliler var gücümüzle direnmeliyiz. Bu yüzden 73 yıl önce yaşanan zulmün unutulmaması gerektiğine inanıyorum. Biz geçmişte bizlere yapılan bu haksızlığı asla unutmayacağız."

Anma töreni, yerel sanatçı Erdoğan Emir'in Dersim İsyanı sırasında yakılan ağıtları seslendirmesiyle son buldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli - Bdp'li Halis'ten Chp'ye Ağır Eleştiri: Karga Bülbül Mü Oldu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement