Arap coğrafyasını etkisi altına alan "Arap Baharı" rüzgarının ilk estiği ülke Tunus'ta halk, Yasemin Devrimi'nden sonraki ilk parlamento seçimleri için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.
Devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan devrimin ardından yaklaşık beş milyon Tunuslu 217 sandalyeli Tunus Parlamentosunun üyelerini belirlemek için pazar günü sandık başına gidecek.
Seçimlerde aralarında Nahda Partisi, Nida Tunus Partisi, Cumhuriyet İçin Kongre Partisi, Demokrasi İçin Birlik, Hürriyet ve İş İçin Demokrasi Birliği, Cumhuriyet ve Vefa Hareketinin yer aldığı 69 siyasi partiden bin 326 aday milletvekili seçilebilmek için yarışacak. İlk defa bu seçimlerden sonra milletvekilleri hükümete güvenoyu verme ve çekme yetkisine sahip olacak.
Seçmenler, 24 ilde ve 27 seçim merkezinde sandığa gidecek. Yurtdışında ise yarın başlayacak oy verme işlemleri 3 gün sürecek. Yurtdışında 6 merkezde 313 bin kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor.
Adayların yüzde 63'ünün gençlerden oluştuğu milletvekili seçimlerine genç isimler de güçlü şekilde hazırlanıyor. Milli Kurucu Mecliste, yüzde 45 olan kadın aday oranının bu seçimlerde yüzde 49'a yükselmesi kadınların ileride siyasette daha da etkin rol alacağını ortaya koyuyor.
Siyasi partiler seçim çalışmaları sırasında ağırlıklı olarak, köklü değişim, ekonomik darboğazdan çıkma, özgürlüklerin genişletilmesi ve kalkınma gibi konulara vurgu yapıyor.
Yarışın Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ile Nida Partisi lideri El-Baci Kaid es-Sebsi arasında geçmesi öngörülüyor.
Seçimleri yaklaşık 11 bin yerli ve yabancı gözlemcinin takip etmesi, bekleniyor. Anadolu Ajansı Tunus ofisi ise seçimleri 40 muhabir, 10 foto muhabir ve 6 kameramanla takip edecek.
-Güvenlik önlemleri arttırıldı-
Ülke genelinde seçimlerin güvenli bir ortamda geçmesi için yoğun çaba sarf eden güvenlik güçleri, olası terör saldırıları ve seçimin sabotaj edilmesi gibi konulara karşı önlemlerini almış durumda. Seçim süresince Tunus ordusu da güvenliğin sağlanmasında aktif görev alacak.
Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim 14 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.
Arap Baharı'na öncülük eden Yasemin Devrimi'nin ardından yeni Tunus Anayasası'nı hazırlamak için 23 Ekim 2011'de Milli Kurucu Meclis seçimleri yapılmıştı.
Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan resmi seçim sonuçlarına göre, Nahda Hareketi 89 sandalyeyle seçimi birinci olarak tamamlamıştı. - Tunus
Son Dakika › Güncel › Tunus'ta Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?