Türk Kızılayının Vekaletle Kurban Kesim Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayının Vekaletle Kurban Kesim Kampanyası

Türk Kızılayının Vekaletle Kurban Kesim Kampanyası

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük: ''Kızılay ve Diyanet'in açıkladığı rakamlar halka biraz daha yakın rakamlardır''

19.09.2013 15:45

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Türk Kızılayı ve Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı vekaletle kurban kesim kampanyasına ilişkin, "Kızılay ve Diyanet'in açıkladığı rakamlar halka biraz daha yakın rakamlardır" dedi.

Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada,yurt dışı ile Türkiye arasındaki canlı besi fiyatları arasında farklılık gözlenebileceğini belirterek, "Yaklaşık yüzde 50 fark var ve bu hayvanlar cılız. Bugün verimi yüksek, cılız olmayan hayvan almaya kalksanız, 650-700 lira civarındadır" ifadesini kullandı..

"Kızılay ve Diyanet'in açıkladığı rakamlar halka biraz daha yakın rakamlardır" diyen Yörük, şöyle konuştu:

"İyi bir kurbanlık koçun bin 100 lira civarında olduğu düşünülürse, açıklanan 500-550 liralık fiyatlar normaldir. Yurt dışındaki kurban fiyatlarının artmasının sebebi doların biraz hareketlenmesidir. O fiyatlar da normaldir çünkü yurt dışındaki hayvanların fiyat uygulaması bizden çok daha uygun. Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasında Kars ve Erzurum'da kilogramı 6-6.5 liraya cılız inek alımı oldu.

Bu rakam Erzurum'da 10,5 liraya kadar çıktı ancak canlı besi noktasında, 300 kilogram altı canlı besilerde, besin materyali noktasında sıkıntımız var. Dünya pazarlarında en pahalı eti yiyoruz."

Avrupa Birliği'nde (AB) bir yaşındaki hayvanın kilogram fiyatının 2,50 avro civarında olduğunu anlatan Yörük, "Türkiye'de bu 4,42 avro civarındadır. Fark çok ciddi. Besi materyali pahalı olduğu için 12 ay altı bir kısım hayvanı yurt dışından getirip ucuz fiyatlarla üreticiyle buluşturmalıyız. Üretici, Türkiye şartlarında yetiştirip tüketiciyle buluşturacak. Bizim davamız bu yönde" şeklinde konuştu. - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayının Vekaletle Kurban Kesim Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement