Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nazlı Ceren Şendoğan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için, toplumdaki her bir bireyi sosyal eşitlik ilkesinin gerekliliklerini yerine getirmek için göreve ve duyarlılığa davet etti.
Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 91. yılı nedeniyle Baroda düzenlenen basın toplantısında Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nazlı Ceren Şendoğan, Kurtulus¸ Savas¸ı'nın kazanılması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) başlatmış olduğu hukuk devriminin en önemli başarısının Medeni Kanunun kabulu¨ olduğunu söyledi.
Şendoğan, TBMM tarafından o dönemde yürütülen kanun çalışmalarına değinerek, Medeni Kanun'un kabulüyle sosyal alanda eşitlik ilkesinin kabul edildiğini, ülkenin kadınlarının o dönem dünya üzerinde bile az rastlanır hak ve özgürlüklere kavuştuklarını dile getirdi.
Şendoğan açıklamasının devamında, "Özellikle aile hukuku konusunda meydana gelen değişiklikler ile kadınlar miras ve boşanma konularında erkekler ile eşit hale gelmiş; tek eşlilik benimsenmiş, resmi nikah yapma zorunluluğu kabul edilmiştir. Kadınların mirastan erkeklerle eşit pay alabilmesinden, mahkemelerde tanıklık yapabilmelerine kadar geniş bir yelpazede tanınan haklar ile Medeni Kanun'un kabulü, ülkemiz kadınlarının toplumda en az erkekler kadar var olabilmelerinin, birey olabilmelerinin başlangıcı ve Türk Hukuk Devrimi'nin de miladıdır.
Çağdaş bir medeniyet olabilmenin temel unsuru olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 91. yılında, Bursa Barosu olarak, siyasi iktidarı, ilgili kurum, kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi sosyal eşitlik ilkesinin gerekliliklerini yerine getirmek için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz." dedi.
Açıklama sırasında, Bursa Baro Başkanı Avukat Gürkan Altun, yönetim kurulu üyeleri ve baroya kayıtlı avukatlar da hazır bulundu.
Son Dakika › Güncel › Türk Medeni Kanunu'nun Kabulü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?