Türkiye'nin yeni sektörel oluşumu Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu (UTG) koruma önlemi adı altında Türk uncularının Endonezya'daki ihracat faaliyetlerini yüksek vergi getirerek engelleme çabalarına karşı hükümet ve sektör örgütleri nezdindeki girişimleriyle fuara damgasını vurgu.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği çatısı altında düzenlenen Milli Katılım organizasyonuna, Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyelerinden oluşan Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu (UTG) katıldı.
Türk Heyeti, Endonezyalı birkaç yerli üreticinin ithal buğday ununa karşı koruma önlemi getirilmesine dönük şikayeti üzerine alınan yüzde 20'lik geçici vergi uygulanması tavsiye kararının yanlışlığını, kamu kuruluşları, ticaret ve sanayi birlikleri ile çeşitli STK'lar düzeyindeki aktif girişimleriyle aktardı.
Cakarta'da düzenlenen basın toplantısı ile Endonezyalı yerli üreticilerin zarara uğramadığı, Türkiye'nin un ihracatıyla Endonezya halkının kaliteli ürünleri, uygun fiyatlara alabildiği rakamlarla açıklanırken, yüzde 20 ek gümrük vergisinin Endonezya halkına ekonomik açıdan zarar vereceği gerçeği vurgulandı.
Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve UTG Başkanı Turgay Ünlü, yerli üreticinin verimliği, karlılığı ve kamu yararı gibi gerekçelerle talep edilen ek ithalat vergisinde, rakamların iddialarının aksi bir duruma işaret ettiğini söyledi.
Ünlü, "Endonezya gibi buğday yetişemeyen bir ülkede, ülke halkının önemli bir temel gıda maddesine yüksek vergi konulması anlaşılır bir durum değildir. Yüzde 20'lik geçici vergi uygulanması yönündeki tavsiye kararına konu olan gerekçeler ise Dünya Ticaret Örgütü'nün kriter ve ilkeleriyle kesinlikle bağdaşmamaktadır, hukuksuzdur." dedi.
Endonezyalı kimi yerli üreticilerin, verimlilik, üretim, kapasite, satış gibi pek çok konuda zarar gördüklerini savunduklarını söyleyen Turgay Ünlü, soruşturmaya gerekçe gösterdikleri rakamlarda, bahse konu alanlarda tam aksine artış olduğunun açıkça görüldüğünü vurguladı.
Ünlü şunları söyledi:
"ithalatın zirve yaptığı 2010 döneminde, yerli üreticilerin toplam satış rakamı bir önceki seneye göre %12, 2008 yılına göre ise %22 artmıştır. Satışların genel olarak artış trendinde olduğu, 2011'de zirve yaptığı ve herhangi bir zarar ibaresi bulunmadığı, yerli üreticilerin kendi verilerinden anlaşılmaktadır. Özetle ihracatın zirvede olduğu dönemde bile yerli üretici ticaretteki payı ve karı artmıştır."
Aynı şekilde, üretim, verimlilik, kapasite ve karlılıkta da artış olduğunun rakamlarla sabit olduğunu vurgulayan Ünlü, hukuksal ve teknik hiçbir dayanağı bulunmayan girişimler neticesinde, en büyük zararı Endonezya halkının göreceğine işaret etti.
Un sektöründe dünya lideri olan Türkiye'nin mamullerini, 130'u aşkın ülkede milyarlarca insanın güvenerek tercih ettiğini hatırlatan Turgay Ünlü, dayanaksız girişimler karşısında Türk ihracatçısının hakkını Endonezya'nın yanı sıra, başta Dünya Ticaret Örgütü olmak üzere, tüm uluslararası oluşumlar nezdinde aramayı kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Türk Uncuları Endonezya'ya Çıkartma Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?