KEMAL CEYLAN - Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye'nin arabuluculuk sisteminde henüz yeni olmasına karşın yılın ilk beş ayında önemli bir başarı elde ettiğini belirtti. Öztatar, "Türkiye, arabuluculukta yakaladığı başarı ile Avrupa'da ilk 5 ülke arasına girdi." dedi.
Öztatar, bir programa katılmak üzere geldiği Çorum'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, arabuluculuğun 1 Ocak 2018'den itibaren iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline getirildiğini hatırlattı.
Bu tarihten itibaren 112 bin uyuşmazlık başvurusu geldiğini belirten Öztatar, "Bunlardan 33 bin 750'si anlaşmayla, 17 bin 650'si de anlaşamama ile sonuçlandı. Arabuluculukta şu ana kadar anlaşma oranı yüzde 65, anlaşamama oranı da yüzde 35 civarında." diye konuştu.
ABD'de arabuluculuk sisteminin 1970 yılında başladığını ve başarıyla uygulandığını anlatan Öztatar, "İngiltere de çok başarılı uygulayan ülkelerden biri. İtalya da zorunlu arabuluculuğa geçti. Türkiye, arabuluculukta yakaladığı başarı ile Avrupa'da ilk 5 ülke arasına girdi. Hem arabuluculuk sayısı hem de elde edilen başarı anlamında Avrupa'daki ilk 5 ülkeden biri haline geldik. Bu sisteme çok geç başladık ancak çok ciddi mesafe aldık." ifadelerini kullandı.
"İş mahkemelerinde dava sayısı yüzde 82 azaldı"
Öztatar, arabuluculuk uygulamasıyla 2018 yılında iş mahkemelerinde açılan dava sayısının geçen yıla göre yüzde 82 oranında azaldığını, bu anlamda önemli bir başarı elde edildiğini söyledi.
Bu ivmenin devam etmesiyle yıl sonunda 200 bine yakın uyuşmazlığın mahkemeye gidilmeksizin arabuluculuk süreciyle çözüme kavuşmasını hedeflediklerine dikkati çeken Öztatar, şunları kaydetti:
"Bu yıl iş mahkemelerinde 18 bin 87 dosya açılmış durumda. Geçen sene açılan dava sayısı 250 bin. Bu sene çalışmalar bu şekilde devam ederse 60 bin ile 70 bin arasında uyuşmazlığın dava yoluna gideceğini öngörüyoruz. Bu da 200 bine yakın uyuşmazlığın dava yoluna gitmemesini sağlayacağımız anlamına geliyor. Yani dosya sayısını 250 binden 60-70 bine indireceğiz. Şu anda çok ciddi bir başarı ve ivme var. İnşallah bu başarı devam eder."
"Devletle vatandaşın bin 200 uyuşmazlığını arabuluculuk çözdü"
Hakan Öztatar, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle idarelerin de vatandaşla uyuşmazlıklarını arabuluculuğa taşıyabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Kamu kurumları ile vatandaş arasındaki bin 200'e yakın uyuşmazlık, arabuluculukla çözümlendi. Artık devletimiz de vatandaşıyla hiç mahkemelik olmadan, arabuluculuk sürecinden faydalanmak suretiyle sorunu çözer hale gelmiştir. Bu, gerçekten çok önemli bir reformdur. Şu ana kadar idarenin arabuluculuğa yaklaşımını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bunun devam etmesini ülkemiz açısından çok önemli bir reform olarak görüyoruz."
Öztatar, en fazla 28 günde sonuç alınması, emsal teşkil etmemesi ve tarafların kendi kararlarını verebilmesi dolayısıyla arabuluculuğun kişilere büyük avantaj sağladığını anlattı.
Özellikle işverenlerin çalışanlarıyla uyumsuzluklarının çözümünde arabuluculuğu tercih ettiklerini dile getiren Öztatar, "Arabuluculuk hizmeti, 9 bin arabulucu ile 108'i adliyelerde, 64'ü özel olmak üzere 172 arabuluculuk merkezinde veriliyor. İş hukuku uzmanlarıyla verilen bu hizmetin kapsamı, eylül-ekim ayından itibaren enerji hukuku, inşaat hukuku ve sağlık hukuku uzmanlarının da sisteme dahil edilmesiyle genişleyecek." dedi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye Arabuluculuktaki Başarısıyla Avrupa'da İlk 5'e Girdi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?