Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Kemal Aydın, Türkiye'de yaşam süresinin 80 yıla kadar yükseldiğini belirterek, hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yaşam beklentisinin 10 yıl arttığını ifade etti.
Aydın, "1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü" dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de "Uluslararası Yaşlılık Araştırma Merkezi"ni kurduklarını, burada yaşlılıkla ilgili danışmanlık ve yaşlı hakları konusunda eğitim faaliyeti yürüteceklerini söyledi.
Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın 2050 yılında yaşlanacağını aktaran Kemal Aydın, "Bu insanlara kim bakacak? Nerede bakılacak? Yaşlıların haklarını kim koruyacak? Özel sektör ve devletin rolü ne olacak? Bütün bunları anlayacak bir kuruluşun Türkiye'de kurulmasına karar verdik." dedi.
"Hep birlikte yaşayalım, hep birlikte yaşlanalım" sloganıyla yola çıktıklarını aktaran Aydın, "Huzurevi değil, huzurlu evleri kuralım. Bakımevi ve rehabilitasyon merkezlerini geliştirelim. Sağlıklı insanın yeri, evi olsun. Bunun için Ulusal Yaşlanma Kurultayı'nı Kastamonu'da yapacağız. Yaşlanma, yaşlılar demek değil, anne karnından başlayan 140 yıllık bir süreç. 140 yılına kadar insanlar yaşayabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Yaşlı Sağlığı Enstitüsü
Türkiye'de ortalama yaşam süresinin 80 yıla kadar yükseldiğini belirten Kemal Aydın, "Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yaşam beklentisi 10 yıl arttı." diye konuştu.
Türkiye'de "Yaşlılık Kurultayı" da düzenleyeceklerini ifade eden Aydın, amaçlarının sağlıklı bir ömür geçirmenin yollarını kişilere aktarmak olduğunu dile getirdi.
Kemal Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Dünya Yaşlanma Zirvesi ve Uluslararası Bakım Kongresi'ni, dünyadan bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şu anki çalışmalarının ise Uluslararası Yaşlı Sağlığı Enstitüsü'nün kurulması olduğunu dile getirdi.
7 bölgede 7 rehabilitasyon merkezi kurmayı da hedeflediklerini aktaran Aydın, bu kapsamda "Dünya Yaşlılar Fonu" kurmayı hedeflediklerini, fona 1 lira bağış kampanyası başlatacaklarını kaydetti.
"Türkiye'nin en yaşlı illeri Çankırı, Kastamonu, Sinop"
Türkiye'nin en yaşlı nüfusunun olduğu iller hakkında da bilgi veren Kemal Aydın, "Türkiye'nin en yaşlı nüfusu Çankırı, Kastamonu, Sinop. Oranın havası ve suyundan dolayı 21 günde bir kaç yaş gençleşip geliyorsunuz. Bu konuda Türkiye'de bir girişim başlatacağız. Bölgeler arası bir dayanışma olacak. Pilot il olarak Karadeniz olacak, çünkü en yaşlı nüfus orada yaşıyor. Yaşlı rehabilitasyon ve bakım merkezleri kurulduğu zaman, yaşlılık 'acizlik' olarak görülmeyecek." şeklinde konuştu.
Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi'nin de Türkiye'de yapılacağını bildiren Aydın, kongrenin Güney Afrika'dan Türkiye'ye alındığını, her yıl Türkiye'de düzenleneceğini aktardı.
Kemal Aydın, acil eylem planı çerçevesinde, Türkiye'de sayıları 20 milyonu aşan 50 yaş ve üzeri grup için Türkiye Yaşlılar Konfederasyonu'nu kurmayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"7 coğrafi bölgede 22 kalkınma bölgesi olarak federasyon kurarak, 1 milyon üye hedefliyoruz. Bunların yapacağı görev sadece ayda 1 lirayla yaşlılık fonuna destek verecekler. Oluşturulan fonlarla yaşlılarımızın faydalanması için çok çeşitli sosyal haklar getireceğiz. Üye olanlara ilk yapacağım işler arasında 'yaşlı tatil köyü' kurulması da yer alıyor. Aileleri ile birlikte hiçbir ücret almadan o tatil köyünde 21 gün kalmalarını sağlayacağız. Herkes annesine, dedesine bir tatil armağan edecek."
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de Yaşam Beklentisi 10 Yıl Arttı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?