Türkiye ile ABD'deki Maden İşçisinin Tazminat Farkı - Son Dakika
Güncel

Türkiye ile ABD'deki Maden İşçisinin Tazminat Farkı

Türkiye ile ABD\'deki Maden İşçisinin Tazminat Farkı

ABD'de ile Türkiye'de farklı zamanlarda benzer kaza yaşandı. ABD'li işçiye 1.5 milyon dolar tazminat ödenirken, Türkiye'de bu rakam 226 bin TL oldu.

18.05.2014 08:24  Güncelleme: 08:56

ABD’de Batı Virginia’nın Naoma kasabası ile Türkiye’de Zonguldak'ta farklı zamanlarda benzer kaza yaşandı. ABD’li maden işçisi için 1.5 milyon dolar tazminat ödenirken, Türkiye’de bu rakam 226 bin TL oldu.

ABD'DE 1,5 MİLYON DOLAR

2010 yılında Batı Virginia’nın Naoma kasabasındaki Upper Big Branch madeninde meydana gelen patlamada 29 madenci öldü. Federal hükümetin atadığı bağımsız soruşturma komisyonu, madeni işleten Massey Energy şirketini suçlu buldu. Çünkü kaza önlenebilirdi, yangına yol açan ince kömür tozu birikmesi engellenebilirdi. Massey Energy şirketinin iş hayatı bitti, şirketi ve madeni devralan Alpha Natural Resources ölenlerin ailelerine 1.5 milyon dolar (3 milyon TL), toplamda 209 milyon dolar tazminat ödemeye razı oldu.

TÜRKİYE'DE 226 BİN TL

Zonguldak’ta ise geçen yıl 7 Ocak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesinde meydana gelen patlamada taşeron firmada çalışan 8 maden işçisi öldü. İki aile tazminat davası açarken, Zonguldak 3. İş Mahkemesi, 41 yaşındaki Yüksel Koca’nın eşi ve yakınlarına 226 bin 991 lira, 32 yaşındaki Muharrem Yapıcı’nın eşi ve yakınlarına da 175 bin 16 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

TÜRKİYE'DE HESAP NASIL YAPILIYOR?

Türkiye’de 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasının 21. maddesine göre, iş kazası üçüncü bir kişinin veya işverenin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, bu iş kazası dolayısıyla SGK’nın yaptığı ve yapacağı tüm harcamalardan işveren ile üçüncü kişiler de sorumlu tutuluyor. İş kazaları dolayısıyla SGK sigortalı işçilere tedavi hizmetinin yanı sıra; geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm halinde hak sahiplerine ölüm aylığı, kız çocuklarına evlenme ödeneği, cenaze ödeneği gibi harcamalar yapıyor. Bu şekilde hesaplanan ödemelerin yarısı, kusurlu bulunması halinde maden şirketinden peşin olarak isteniyor.

SOMA'DA AYNI YÖNTEM UYGULANACAK

Vatan'ın haberine göre; SGK, SOMA’da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine de bu sistemi uygulayacak. Tedavi giderleri, geçici iş göremezlik ödemeleri, çalışamaz hale gelenler olursa bunlara yapılacak sürekli iş göremezlik ödemeleri de eklenerek, sorumluluğu oranında işverenden tahsil edilecek. Kaza sonrası Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin hazırlayacağı rapor, işverenin ödeyeceği söz konusu tutarın belirlenmesi açısından da büyük önem taşıyor. İşverenin kusuru yüzde 100’ün ne kadar altına inerse, ödeyeceği tutar da ona göre azalacak. Yüzde 80 kusurlu bulunursa, hesaplanacak tutarın yüzde 80’ini ödeyecek.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Türkiye ile ABD'deki Maden İşçisinin Tazminat Farkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ceyda ates: ya 2 2 die bir türkiyeyle gelişmiş ülkeri karışılaştırmayın türkiye gelişmekte olan bir ülke türkiyeye darbeyi yapmasaydılar zamannında 1960 1980 darbelerini türkiye şuan onların durumundaydı türkyienin 50 yılını çalımssınız gelişmisiniz burada hükümeti eleştirmeye kalkıyorsunuz ayib düşünmeden yazmayın ya 13 5 Yanıtla
  • BAZI: BAZI YORUMCULAR DİYORKİ ASGARİ ÜCRETLİLER İLE FAKİRLER DİNİ VECİBELERİNİ YERİNE GETİREREK HEM NAMAZ KILIYORZENGİNLER-ELİTLER İSE KAVANOZLU PEMBE DÜNYANIN HAYALLERİNE DALARAK,EĞLENCE VE OYUNLAR İÇERİSİNDE ÖMÜRLERİNİ TAMAMLARLAR DOĞRUMU?YANLIŞMI? 10 1 Yanıtla
  • dert: kalite devlet.kalite insanlardan olusur.. 8 2 Yanıtla

Advertisement