Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, "Türkiye, yatırımlarıyla Sırbistan ve diğer Balkan ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor" dedi.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da "Türkiye, Güneydoğu Avrupa ve Avrupa Birliği-Ortak Avrupa-Atlantik Entegrasyon ya da Balkanlar'da Osmanlı Ruhunun Yenilenmesi" konulu konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan Bozay, Türkiye'nin günümüz politikasının ideolojik değil gerçekçi olduğunu belirterek bu gerçekçi politikanın çevresindeki herkesin iyiliğine olan yapıcılığa dayandığını ifade etti.
Bozay, Türkiye'nin bölgede Osmanlı ruhunu yenilemeyi değil yatırımlarıyla Sırbistan ve diğer bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediğini dile getirdi.
Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine devam ettiğini anımsatan Bozay, AB'ye üyelik sürecinde diğer bölge ülkelerini de desteklediklerini söyledi.
"Ekonomik ilişkiler hiç bu kadar iyi olmadı"
Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic de Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik ilişkilerin daha önce hiç bu kadar iyi olmadığına işaret ederek iki ülke arasındaki ticaret hacminin 745 milyon avroya ulaştığını aktardı. Ljajic, bu rakamın Serbest Ticaret Anlaşması'nın uygulanmaya başlandığı 2010 yılına oranla 2,5 kat arttığını vurguladı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı olarak tarihi tabular nedeniyle zedelendiğini savunan Ljajic, "Belli aralıklarla hem bizim medyamızda hem de Türk medyasında kampanyalar görüyoruz. Türk kamuoyunun bir kısmı Sırbistan'a hala 1990'lı yılların gözüyle bakarken Sırbistan'da ise yeni Osmanlıcılık ve Türk yatırımları hakkında kamuoyunda şüpheye neden olan yazılar yazılıyor" diye konuştu.
Ljajic, ekonomik ilişkilerin geçmişten ve tarihten uzak olması gerektiğine belirterek "Türkiye ve diğer bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi geçmişle değerlendirmeye devam edersek yol alamayız" dedi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Bozay Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?