Çiftçilikten ayna işleme sanatçılığına uzanan ilginç bir yaşam hikâyesi olan Hüseyin usta, aynanın yüzeyine çivi ile çıtlatarak yaptığı resimlerle vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Esenler Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında Dörtyol Meydanı'nda açtığı Sanat Sokağı'nda Türkiye'nin ilk ayna işleme ustası Hüseyin Arda'yı açtığı Sanat Sokağı'nda ağırlıyor.
Türkiye'nin ilk ve tek olma unvanına sahip ayna işleme sanatı ustası Hüseyin Arda (57): çivi, çekiç ve kalem kullanarak aynanın üstünde resimler yapıyor. Aynanın yüzeyine çivi ile çıtlatarak yaptığı eserlerini sanatseverler için sergileyen Hüseyin usta, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Sanat Sokağı'nda eserlerini sakin ve huzurlu bir ortamda üreten Hüseyin usta, kendisini ziyarete gelen vatandaşları sıcak bir ortamda ağırlayarak, ayna işleme sanatı hakkında bilgiler veriyor.
ÇİFTÇİLİKTEN AYNA İŞLEMEYE…
Trakya'da çiftçilik yaptıktan sonra 1995 yılında İstanbul'a göç ettiğini ve nalbur işiyle ilgilenmeye başladığını söyleyen Hüseyin usta, merak ederek hobi olarak başladığı ayna işleme sanatıyla 1997'den bu yana profesyonel olarak ilgileniyor. Hüseyin usta, ayna işleme sanatına başlama serüvenini ise şöyle anlatıyor:
"Bu sanatın ilk keşfini ben yaptım. Önceleri deneme yanılma yoluyla yapmaya başladım. Bir hobi olarak başladı. Nalbur dükkânında çalışırken boş zamanlarımda aynanın üzerinde oynuyordum. Hoşuma gidiyordu. Ayna üzerinde güzel bir şeyler çizmeye başlayınca ilgim daha fazla artmaya başladı. Bu ilgim, yıllar sonra sanata dönüştü. 10 yıllık bir süreçte bu sanatı geliştirdim. Daha sonra nalbur dükkânımı kapattım ve tüm zamanımı bu sanata ayırdım. Daha sonra bu işin eğitimini de vermeye başladım."
ÖZEL BİR YETENEĞE GEREK YOK
Ayna işleme sanatının çok fazla bir yetenek gerektirmediğini söyleyen Hüseyin usta, isteyen herkesin bu sanat dalıyla ilgilenebileceğini belirtti. Ürettiği her bir eserin 3 gün ile 3 ay arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Hüseyin usta, "3 günde biten çalışma da oluyor, 3 ayda biten de. Yapacağınız çalışmaya göre değişiklik gösteriyor. Aynaya ne kadar sıklıkta vurursanız o kadar kısa sürede bitirirsiniz" dedi.
İLK SERGİMİ ESENLER'DE AÇTIM
Esenler'in hayatında çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Hüseyin usta, ilk sergisini 2006 yılında Esenler'de açtığını söyledi. Ayna işleme sanatını tüm dünyaya tanıtmak ve Türkiye'de de yaygınlaştırmak istediğini söyleyen Hüseyin usta, sanata ilgi duyan herkese ayna işlemeyi tavsiye ederek, bu sanatın psikolojik açıdan insan sağlığına da çok iyi geldiğini vurguladı. "Stresli insanlar tedavi yöntemi olarak ayna işleme sanatıyla ilgilenebilir" diyen Hüseyin usta, "Benim stresli ve hasta olan öğrencilerim vardı. Bu sanatı öğrenmeye ve yapmaya başladıktan sonra hem sabırlı olmayı öğrendiler, hem de hastalıklarını unuttular" dedi.
Ayna işleme sanatına vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Hüseyin usta, yurtdışından da siparişlerin geldiğini vurguladı. Kim ne isterse onun resmini aynaya işlediğini söyleyen Hüseyin usta, genellikle resim üzerine sipariş aldığını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin İlk Ayna İşleme Ustası Esenler'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?