Türkiye'nin İlk Sirkinden Muhteşem Bir Gösteri - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Sirkinden Muhteşem Bir Gösteri

Türkiye\'nin İlk Sirkinden Muhteşem Bir Gösteri

Atlas Sirki, tüm Türkiye'de sürdürdüğü seyirlik sanatlar gösterileri ile izleyenleri adeta büyülüyor.

23.11.2012 09:43  Güncelleme: 09:37

Keşan Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamında, Kipa Otopark alanına sadece iki gün için kurulan sirk çadırında gösterilerini sunacak olan Atlas Sirki, tüm Türkiye'de sürdürdüğü seyirlik sanatlar gösterileri ile izleyenleri adeta büyülüyor.

Keşan Belediyesinin katkılarıyla Keşan Kipa Otopark alanına kurulan sirk çadırında sadece iki gün gösterilerini sunacak olan Atlas Sirki; ateşbazlık, parendebazlık, sihirbazlık, madrabazlık gibi "Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki" seyirlik sanatların yanı sıra, akrobasi ve yüksek hava gösterileri ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Türkiye'nin ilk sirki, 24 Kasım Cumartesi ve 25 Kasım Pazar günü, gündüz saat 12.00'de, 13.30'da, 15.00'de ve 16.30'da, akşam ise saat 18.00'de ve 19.30'da, hem çocuklar hem de büyükler için çok eğlenceli gösterilere ev sahipliği yapacak.

GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE SANATLA BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, "Eski Anadolu uygarlıklarından ve halk şenliklerinden geleneksel gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. Bu seyirlik sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu'yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970'li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan "Atlas Sirki - Seyirlik Sanatları Gösterisi" modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir" dedi.

SİRK SANATLARI ANADOLUNUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR

Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın açıklamasında; "Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa'nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Anadolu Uygarlıklarıdır" dedi.

BAŞKAN MEHMET ÖZCAN'A TEŞEKKÜRLER

Türkiye'de yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirecek bir okullaşmaya doğru gitmek ve Türkiye'nin ilk Seyirlik Sanatlar Müzesini oluşturmak istediklerini ve ileriye dönük bu tür çalışmalar için Trakya bölgesini pilot bölge olarak seçtiklerini belirten Servet Yalçın, Keşan turnesinde desteğini esirgemeyen Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan'a ve Keşan Belediyesi yönetimine, organizasyonda tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm Keşanlıları gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, gösterinin giriş ücretlerinin herkesin ailece yararlanabilmesi için, normal sirk ücretlerinin çok altında bir ücretlendirme ile sadece 5TL olarak belirlendiğini iletti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Sirkinden Muhteşem Bir Gösteri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement