Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, " Türkiye, Slovenya'yı AB'de bir müttefik olarak görüyor. Sadece AB açısından değil, biz de Müslüman dünyasında, İslam dünyasında bir müttefik arıyoruz. Onu da bulduk diye düşünüyorum, o da Türkiye" dedi.
Pahor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı Türkiye-Slovenya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Slovenya ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesinde devam ettiğini hatırlattı.
İki ülkenin de NATO'ya üye olduğunu, AB üyesi Slovenya'nın Türkiye'nin Birlik'e üyeliğini desteklediğini kaydeden Pahor, "Türkiye, Slovenya'yı AB'de bir müttefik olarak görüyor. Sadece AB açısından değil, biz de Müslüman dünyasında, İslam dünyasında bir müttefik arıyoruz. Onu da bulduk diye düşünüyorum, o da Türkiye" diye konuştu.
Slovenya'nın stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı üç ülkeden birinin Türkiye olmasının önemli bir gösterge olarak değerlendirmesi gerektiğine vurgu yapan Pahor, ülkenin ekonomik anlamda yavaş ama sağlam bir toparlanma sürecinden geçtiğini aktardı. Gelecekte ekonomik anlamda herhangi bir durgunluk beklenmediğini ifade eden Pahor, toparlanma sürecindeki güçlü seyrin Türkiye'den gelen iş dünyası temsilcilerine, "Slovenya ekonomik alanda toparlanıyor ve gelecekte yatırım bakımından önemli fırsatları ortaya koyabilir" güvencesini verdiğini kaydetti.
Ülkede yeni bir özelleştirme süreci yaşandığını, bunun da sağlam, güvenilir pazar ekonomisi kurumlarının olduğu sinyali verdiğini, hukuki anlamda belirsizliğin olmadığı çekici bir ortam anlamına geldiğini dile getiren Pahor, "Slovenya, Türkiye ile ilişkilerini ve işbirliğini güçlendirmek istiyor. Hükümetin hazırladığı uluslararasılaşma planında Türkiye, Japonya ve ABD ile öncelikli ülkelerden biri olarak belirlendi" ifadesini kullandı.
Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Türk yatırımcılar tarafından başkente yakın bir yerde kurulan imalat tesisini ziyaret ettiğini belirterek, binden fazla kişiye iş fırsatı sunulduğunu söyledi.
"Aslında iki ülke olarak bizim farklı kültürel geleneklerimiz, farklı dini inançlarımız var ama bütün bunlara rağmen bu iki millet birbirini anlayabiliyor" diyen Pahor, güvenli bir geleceğin iki ülkenin işbirliğiyle inşa edilebileceğini vurguladı.
-"Slovenya'da cesur olmalarını öneriyorum"-
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de iş forumundaki konuşmasında, iki ülkenin yaklaşık 1 milyar 50 milyon dolarlık ticaret hacminin küçümsenmeyecek bir seviye olduğunu söyledi.
Dinamik, çevresiyle büyük fırsatlar sunan Türkiye'nin Avrupa'nın lojistik merkezi olma potansiyelini de taşıdığını aktaran Zeybekci, Avrupa'da bütün yolların kesiştiği noktadaki Slovenya ile ortak iş fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'den gelen iş dünyası temsilcilerine "Slovenya'da cesur olmalarını öneriyorum" diyen Zeybekci, Slovenya'nın gelecekle ilgili fırsatlar ülkesi olduğunun, yalnızca 2 milyonluk nüfusu ve şu andaki ekonomik hacmiyle değerlendirilmemesi gerektiğinin ve büyük rezervleri barındırdığının altını çizdi.
Slovenya'nın yakın gelecekte dünyaya özelleştirmeyle ilgili büyük bir portföy sunacağına dikkati çeken Zeybekci, Türk iş adamlarının bu imkanı güçlü bir şekilde değerlendireceğine dair inancını ifade etti. Türk ürünlerinin Avrupa'ya geçişinde en büyük sıkıntının taşıma kotalarında yaşandığını, görüşmelerde bu sorunlar değerlendirilirken Slovenya'nın yakın gelecekte ulaştırmayla ilgili altyapı projeleri olduğunun aktarıldığını kaydetti.
İki ülke iş adamlarının karşılıklı yatırımlarının da istenen noktaya ulaşmadığını ifade eden Zeybekci, Türkiye'deki 34 Slovenya firmasının toplam yatırımının 4 milyon dolar, Slovenya'daki 10 Türk firmasının da yatırımlarının da 5 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktardı. Türkiye ile Slovenya'nın turizm alanındaki potansiyeline de işaret eden Zeybekci, "Zaman ekonomik işbirliğimize yeni bir ivme kazandırma zamandır. Siyasi istikrara giden yol ekonomik refahtan geçmekte, bölgelerinde siyasi istikrar ve ekonomi cazibe merkezi olan Türkiye ve Slovenya'nın bu yolda beraber hareket etmeleri, siz işadamlarımızın gerçekleştireceği yatırım ve ticaret imkanlarıyla mümkündür" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
-"Türkiye'deki yatırımcıların ülkemize yatırım yapmalarını istiyoruz"-
Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Zdravko Pocivalsek de her iki tarafın ülkeler arasındaki işbirliğini, ekonomik faaliyetleri, ticari alışverişi ve yatırım akışını artırmak istediğini belirterek, Slovenya'nın ekonomisini uluslararasılaştırmak için 2020'ye kadar yeni bir program planlandığını, bu çerçevede Türkiye, Japonya ve ABD'nin öncelikli ülkeler olarak belirlendiğini yineledi.
Güç merkezlerinin doğuya doğru kaydığı bir dünyada Türkiye'nin de en önemli temsilciler arasında yer aldığını bildiren Pocivalsek, "Slovenya'da özelleştirme süreci devam ediyor, bizim çok fazla yeni fona ihtiyacımız var. Türkiye'deki yatırımcıların ülkemize yatırım yapmalarını istiyoruz" dedi.
İlgili kurumların Türk iş adamlarına ihtiyacı olan her şeyi sunmaya hazır olduğunu dile getiren Pocivalsek, turizmde de birlikte çalışılabileceğini belirtti.
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Slovenya İş Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?