Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Ukrayna'nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve uluslararası hukuku temel alan barışçıl bir çözümü desteklediğini belirterek, "Biz Kırım'ın yasa dışı ilhak edilmesini tanımadık, tanımayacağız." dedi.
Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde Ankara Palas'ta "Türkiye-Ukrayna İlişkilerinin 25 Yılı" ana başlığıyla uluslararası konferans düzenlendi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Azerbaycan, Kırgızistan gibi birçok Türki cumhuriyetlerle olan diplomatik ilişkilerinin de 25. yılını kutladığını ifade ederek, "Türkiye ve Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı vesilesiyle düzenlenen bu konferansta bulunmaktan dolayı onur duyuyorum." dedi.
Sovyetler Birliği'nin ve Yugoslavya'nın dağılmasıyla bağımsızlıklarını kazanan ülkelerin çeyrek asırlık süre içerisinde elde ettikleri başarılara değinen Yıldız, "Türkiye olarak biz, bağımsızlıklarını kazanarak kendi devletlerini kuran bu milletlerin siyasi kurumlarını güçlendirmesiyle gurur duyuyoruz." diye konuştu.
Yıldız, Ukrayna'nın Kırım ve Donbas'ta ciddi sorunlarla yüz yüze kaldığını hatırlatarak, "Biz Ukrayna'ya mücadelesinde başarılar diliyoruz. Ukrayna her türlü uluslararası desteği hak ediyor." ifadelerini kullandı.
"Ortak tarihi, coğrafyayı ve kültürü paylaşıyoruz"
Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin 25 yılla sınırlandırılamayacağına işaret eden Yıldız, "Türkiye ve Ukrayna ortak bir tarihi, coğrafyayı ve kültürü paylaşıyor." dedi.
Yıldız, iki ülkenin de Karadeniz'e kıyısı olduğuna ve Karadeniz'in iki ülkeyi birbirine bağladığına dikkati çekerek, Ukrayna'nın Türkiye'den sonra Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) dönem başkanlığını devralacağını ve bu çerçevede Ukrayna'ya başarılar dilediklerini belirtti.
Türkiye'nin Ukrayna'yı 2003'te imtiyazlı ortak olarak ilan ettiğini anımsatan Yıldız, 2011 yılında da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin kurulduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığa dönüştüğünü vurguladı.
Yıldız, bu konseyin bugün iki ülke arasındaki ilişkiler için güçlü bir kurum haline geldiğini ifade ederek, Türkiye ve Ukrayna arasındaki diyalog mekanizması açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.
İki ülke arasında ayrıca Ortak Stratejik Planlama Grubunun da kurulduğuna dikkati çeken Yıldız, grubun bakanlar düzeyinde yapılan çalışmalar yoluyla ortak bir yol haritası belirlenmesi konusunda önemli bir araç haline geldiğinin altını çizdi.
"Kırım'ın ilhak edilmesini tanımadık, tanımayacağız"
Yıldız, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret hacminin 1992'de 126 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, 2008 yılında ticaret hacminin 8,3 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Hala görüşülen Serbest Ticaret Anlaşması'nın sonuçlanmasının iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine oldukça olumlu katkı yapacağını dile getiren Yıldız, Türkiye'nin aynı zamanda Ukraynalı turistler tarafından en çok tercih edilen ülke olduğunu belirtti.
Yıldız, Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve uluslararası hukuku temel alan barışçıl bir çözümü desteklediğini vurgulayarak, Kırım ve Kırım Tatarlarının, iki ülkenin birlikte çalışmaya devam edeceği önemli bir başlık olarak kalacağını ifade etti.
Yıldız, "Biz Kırım'ın yasa dışı ilhak edilmesini tanımadık, tanımayacağız." dedi.
"Türkiye'nin çabaları asla unutulmayacak"
Konferansta konuşan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar uzandığını anımsatarak, iki ülkenin birbirini uluslararası platformlarda desteklediğini kaydetti.
Türkiye'nin başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere bütün uluslararası kurumlar nezdinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizen Sybiha, "Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü için BM Genel Kurulundaki ve Güvenlik Konseyindeki çabaları asla unutulmayacak." ifadesini kullandı.
Sybiha, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğine dikkati çekerek, imzalanan vize muafiyeti, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmeyi önleme gibi anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkiler üzerindeki olumlu etkilerine dikkati çekti.
Türkiye ve Ukrayna arasında havacılık ve uzay, nükleer enerji, savunma ve askeri teknoloji gibi alanlarda da yakın iş birliği olduğunu vurgulayan Sybiha, "Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkiler stratejik bir tercih değil doğal bir ortaklık." diye konuştu.
Sybiha, "Şimdi iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı pratik olarak beraber yapılan projelere dönüştürme zamanı." dedi.
"Türkiye ile stratejik diyaloğumuz olduğu için mutluyuz"
Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vadim Pristayko, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişerek devam ettiğini belirterek, Ukrayna'nın Türkiye'yi ekonomik, siyasi ve kültürel manada önemli bir ortak olarak gördüğünü kaydetti.
"Türkiye ile stratejik diyaloğumuz olduğu için mutluyuz." diyen Pristayko, geçen sene birçok Ukraynalı bakanın bu çerçevede Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.
Pristayko, Türk yetkililere ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sybiha'ya iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasındaki gayretlerinden dolayı teşekkür ederek, "Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının artmasını ve sizin misafirperverliğinizi yaşamalarını umuyorum." diye konuştu.
Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 1 milyonu aştığını dile getiren Pristayko, bu rakamın iyi bir başlangıç olarak görülebileceğini söyledi.
Pristayko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakında ülkelerini ziyaret etmesini beklediklerini ifade etti.
"Birlikte yapacak daha çok şeyimiz var"
AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Hasan Basri Kurt da konuşmasında, Türkiye ve Ukrayna arasındaki siyasi diyaloğun her düzeyde tatmin edici olduğunu ve ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini dile getirdi.
Türkiye ve Ukrayna'nın büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Kurt, "Birlikte yapacak daha çok şeyimiz var." dedi.
Kurt, Türkiye'nin Ukrayna'yı her alanda desteklemeye devam edeceğine dikkati çekerek, Türkiye'nin Kırım meselesini bütün uluslararası kurumların gündemine taşımaya devam edeceğini vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Direktörü Doç. Dr. Mesut Özcan, iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı ilk konferansın 5 Mayıs'ta Ukrayna'nın Odessa şehrinde düzenlendiğini hatırlatarak, Ankara'daki konferansın da bu bağlamda yapılan faaliyetlerin ikincisi olduğunu söyledi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Ukrayna İlişkilerinin 25 Yılı' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?