Tüsiad, fikri ve sınai mülkiyet hakları sistemini daha güçlü bir yapıya kavuşturulması için patent haklarının korunmasına ilişkin düzenlemelerin "ivedilikle hazırlanması"nı istedi.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 26 Nisan "Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü"ne ilişkin açıklamasında, küresel rekabet yarışında temel belirleyicinin, "bilgiyi üretme, iletme ve etkili kullanma yeteneği" olarak tanımlanan bilgi toplumu olduğuna işaret edilerek şöyle denildi:
"Bilgi toplumu yönelimi yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünlerin üretiminin temel taşıyıcısıdır. Bu bağlamda, buluşlarını fikri ve sınai mülkiyet hakları ile koruyan, bu hakları şirketlerine kar sağlayan birer ticari varlık olarak değerlendiren ve şirket stratejilerine dahil ederek başarıyla yöneten şirketler rekabet güçlerini artırmakta ve başarılı iş sonuçlarını perçinlemektedir."
Türkiye'de son 15 yılda Ar-ge harcamalarının yıllık yüzde 10'un üzerinde artmasına karşılık, Ar-Ge faaliyetlerinin bir yenilikle sonuçlanmadığı ve bu yenilik fikri ve sınai mülkiyet hakları ile koruma altına alınmadığı takdirde, yenilikçi düşünceyi ve hedeflenen katma değerli üretimi sağlamanın olanaksız olacağı vurgulandı.
Türkiye'nin, dünya 2013-2014 Rekabetçilik Raporu'nda 148 ülke arasında 74. sırada yer aldığına da işaret edilen açıklamada, "Türkiye'nin bu alanda hala atması gereken adımlar olduğu aşikardır" denilerek şu çağrı yapıldı:
"Bu bağlamda, patent haklarının korunmasına ilişkin gerekli mevzuatın ivedilikle hazırlanması ve fikri ve sınai mülkiyet hakları sistemini daha güçlü bir yapıya kavuşturacak düzenlemelerin yapılması ülkemizi rekabetçilik sıralamasında daha yukarılara taşıyacak adımlardan birkaçıdır. Bunların yanı sıra, fikri ve sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesine yönelik son dönemde getirilen teşviklerin doğru mekanizmalarla hayata geçirilmesi durumunda şirketlerimiz önemli bir rekabet avantajı elde edecek, bu uygulama diğer ülkelere de örnek teşkil edecektir. TÜSİAD olarak, ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabetçiliğin artması için güçlü bir fikri ve sınai mülkiyet hakları sisteminin oluşturulmasını temel önceliklerimiz arasına alarak bu alandaki faaliyetlerimize devam edeceğimizi bir kez daha belirtir, Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü'nü kutlarız."
(OSS) - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Tüsiad: Patent Haklarını Koruyan Düzenleme İvedilikle Hazırlanmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?